“Engelsiz Kurgular” Seçme Öyküler kitabına Seçici Kurul Üyesi olarak katkıda bulundum
Kapadokya Üniversitesi Yayınları – Kültürel Çalışmalar Serisi’nden çıkan “Engelsiz Kurgular” Seçme Öyküler adlı kitapta Seçici Kurul Üyesi olarak düşüncelerimi paylaştım. Kitabın tamamına yazının devamından erişebilirsiniz.
Yarışma sonuçları açıklandı
Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Engelsiz Kurgular temalı 4. Geleneksel Liseliler Arası Öykü Yarışması sonuçlandı. Dereceye giren öyküler düzenlenen online ödül töreninde açıklandı. Böylece yarışmada ilk üçe giren eserler belli oldu. Ayrıca sıralamada ilk 21’e giren öyküler “Engelsiz Kurgular” Seçme Öyküler Kitabı’nda yayınlandı.
Kendini ifade etmek bir cesaret oldu
Ödül töreninde yaptığım konuşmada, günümüzde kendini ifade etmenin cesaret sayıldığı bir dönem yaşadığımızı ve böyle bir ortamda alan Açan Kapadokya Üniversitesi’nin girişiminin önemli olduğunu vurguladım. Devamında ise kendinde yazıyla düşüncelerini ifade etme gücü bulabilenlerin öykülerini okuyabilmenin değerli olduğunu ifade ettim.
Engelsiz kurgular özgürlük alanıdır
Ödül töreninde engel kavramının ne anlama geldiğini söyleyen bazı öğrencilerin görüşleri ilgi çekiciydi. Bir öğrenci “Engelsiz kurgular demek özgürlük alanı demek” şeklinde bir cümle kurdu. Bir başka öğrenci insanların kendi kendilerine iç dünyalarında yaşadıkları engellere vurgu yaptı. Bir diğeri ise herhangi bir engel çıktığında fiziksel durumdan önce ruhsal iç sıkıntılarla mücadele edildiğini düşündüğünü söyledi.
Seçici Kurul yazısından
Bu yarışmanın Seçici Kurulu’nda yer almamı sağlayan Kapadokya Üniversitesi’ne tüm samimiyetimle teşekkür ederim. Yarışmanın Seçici Kurulu’nda yer aldığım için kitapta bana da öğrencilere seslenebileceğim bir alan ayrıldı. Burada yazdığım metnin bir bölümü şu şekilde:
“Bana göre öykü; yazarının iç dünyasını, olaylara, kişilere ve içerisinde bulunduğu ortama nasıl yaklaştığını ve hayallerinin ne kadar uçsuz bucaksız olduğunu en net biçimde yansıtan edebi türlerden biridir. Gerçekten de okuduğumuz öyküden yazarının yaşanmışlıklarını, olaylara ve durumlara karşı bakışını, hayallerinin sınırını ve tecrübelerinden damıtarak vücuda getirdiği değer yargılarını anlama imkanımız vardır. Bu yarışmaya katılan öykü yazarları, Dijitalleşmenin güçlü eyleyiciliğininin ve birçok dış etkenin varlığının farkında olarak, hayatta bulunmanın ne anlama geldiğini sorguladıkları, üzerine düşündükleri ve bu doğrultuda dünyayı anlamlandırdıkları bir yaş aralığındalar.”
Seçici Kurul metninin tamamı kitabın 19 – 23 sayfaları arasında yer alıyor.
Kitabı online olarak görüntüleyin