|

Depremde engelliler: Engelsiz Dünya Federasyonu Başkanı Serhat Gökpınar anlatıyor

 

Bu videoda Engelsiz Dünya Federasyonu Başkanı Serhat Gökpınar, 6 Şubat 2023’te Hatay’da meydana gelen depremlerin engelli bireyler üzerindeki etkisini ele alıyor. İletişim güçlükleri ve temel hizmetlere erişememe gibi engelli bireylerin karşılaştığı zorlukları paylaşıyor.

Gökpınar, ilk olarak acil müdahale ekipleri ve sivil toplum üyeleri de dahil olmak üzere hayat kurtarmak için yorulmaksızın çalışanların önemine vurgu yaptı.  Acil durumlara hazırlıklı olmanın önemi ve afet müdahale çalışmalarında daha fazla erişilebilirlik ve kapsayıcılık ihtiyacı bir kez daha ortaya çıktı.

Gökpınar daha sonra, yardım çalışmaları sırasında engelli bireylerin çadırlara erişemedikleri için nasıl dışarıda bırakıldıklarını, ancak ihtiyaçları fark edildikten sonra malzeme alımında öncelik verildiğini paylaşıyor. Federasyonlarının Arsuz’daki engelli bireylerden gelen tüm talepleri nasıl topladığını ve tıbbi malzeme dağıtımı ve ulaşım ihtiyaçlarına yardımcı olmak için yerel yetkililerle nasıl çalıştığından bahsediyor. Devam eden çabalara rağmen yine de birçok hata yapıldı ve yerel yetkililer ve merkezi hükümet de dahil olmak üzere herkes kaosta rol oynadı.

Gökpınar, yardım konvoylarında yeterli tıbbi malzeme bulunmadığını ve diğer kuruluşlardan gelen bağış ve desteklere güvenmek zorunda kaldıklarını paylaşıyor. Videoda özetle, Hatay’daki depremin ardından engelli bireylere yardım sağlamada karşılaşılan zorluklar ve federasyonlarının bu bireylerin ihtiyaçlarını önceliklendirmek için nasıl çalıştığı ele alınıyor.

Gökpınar, il ve ilçedeki yöneticilerin yukarıdan gelmediğini, kendi aralarından seçildiğini hatırlatıyor. Yerel yöneticiler ve hükümet kurumlarıyla birlikte çalıştıklarını ve ihtiyaç listelerini çeşitli kuruluşlarla paylaştıklarını belirtiyor. Özellikle Hatay’da meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremin ardından binlerce çadır dağıttıklarını ve engellilerin ihtiyaçlarına öncelik verdiklerini anlatıyor. Ayrıca toplum içinde eğitim ve sorumluluğun önemini vurguluyor ve zor zamanlarda dayanışma ve işbirliği deneyimlerini paylaşıyor.

Gökpınar, Hatay’da yaşanan deprem sırasında engelli topluma yardım etmek için gösterilen çabaları anlatıyor. Kayıp bireyleri aramaya devam ettiklerini, engelli nüfusun ihtiyaçlarını karşılamada zorluklarla karşılaştıklarını ve ampute sayısına ilişkin rapor edilen verilerde tutarsızlıklarla karşılaştıklarını belirtiyor. Bu engellere rağmen, depremden etkilenenlerin yanı sıra afet öncesinde zaten engelli olanlara psikolojik destek sağlamak için yerel ve resmi kuruluşlarla işbirliği yapmışlardır. Ancak, uzun vadeli sürdürülebilir çözümlere duyulan ihtiyaç ve mevcut kaynakların eksikliği, devam eden çabalarının uygulanabilirliğine ilişkin endişeleri gündeme getirmiştir. Süreçleri daha etkili hale getirmek için yerel toplumdan, devlet kurumlarından ve bölge sakinlerinden işbirliği talep ediyor.

Gökpınar, depremden etkilenen insanların çoğunun evlerini kaybetmiş olduğunu aktarıyor. Gökpınar, engelliler için erişilebilir şehirler inşa etmeyi ve yeni, güzel şehirler kurmayı hedeflediklerini belirtiyor. Ayrıca, deprem sırasında engelli hale gelenlere yardım etmek için sürekli psikolojik destek, ücretsiz tıbbi bakım, protez uzuvlar ve istihdam fırsatlarını içeren bir eylem planından söz ediyor. Gökpınar sözlerini, engelliler de dahil olmak üzere herkes için şehirler inşa etmeye yönelik devam eden çabalarını vurgulayarak ve zorluklar karşısında kararlılıklarını yineleyerek devam ettiriyor.

Gökpınar, Hatay’da yaşanan depremin ardından ücretsiz ve ömür boyu tıbbi cihaz temini ihtiyacını ve engelliler için ev sağlanmasının önemini tartışıyor. Tıbbi cihaz onarım hizmetlerinin eksikliğini ve böyle bir tesise duyulan ihtiyacı vurguluyor. Ayrıca, fahiş kira artışlarının, uygun fiyatlı konut arayan engelli bireyler için mali zorluklara neden olduğunun altını çiziyor.

Serhat Gökpinar, Hatay’da meydana gelen depremden etkilenen engelli bireylere yardım sağlanmasının önemini vurguluyor. Hem sevdiklerini kaybetmenin hem de evlerinin yıkılmasının neden olduğu psikolojik sıkıntıya dikkat çekiyor. Gökpinar, bu bireylere barınma ve ücretsiz tıbbi ekipman sağlanmasının iyileşmeleri için çok önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu kişilerin istihdam edilmeleri ve topluma dahil olabilmeleri gerektiğini de vurguluyor. Öte yandan şehrin engelli bireyler için daha erişilebilir hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerinin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Gökpınar, deprem sonrası toparlanma sürecinin ve ekonomik krizin uzun vadeli bir çaba olacağının bilincinde olarak mücadelelerinin süreceğini ifade ediyor.

Paylaş: