Şablonla oy kullanma deneyimim
Görme engelli bir seçmen olarak YSK’nın şablonuyla kullandığım oy deneyiminden kısaca bahsetmek istiyorum:
Oy kullanacağım okul Şehit Oğuzhan Duyar Ortaokulu’ydu. Okula varıp 2130. numaralı sandığa gittiğimde Sandık Kurulu Başkanı’na şablon ile oy kullanmak istediğimi söyledim. Şablonu önce boş halde incelemek istediğimi de ekledim. Her iki şablona da pusulaya yerleştirmeden detaylı olarak dokundum. Daha sonra Sandık Kurulu Başkanı’na bu şekilde oy kullanmaya karar verdiğimi söyledim ve bunları pusulaya yerleştirmesini istedim.
Bildiğimiz üzere Cumhurbaşkanlığı şablonunda dört aday en solda Erdoğan ve en sağda Oğan olacak şekilde sıralanmış. Başkan tek tek isimlerini okudu.
Bulunduğum seçim bölgesinde 24 parti ve üç bağımsız aday yarışıyor. Üç bağımsız aday en altta solda sıralanmış. Partiler ise iki kat halinde ve 12’şerli olacak şekilde soldan sağa yer alıyor.
Sandık Kurulu Başkanı’ndan istesem tek tek bu partilerin adını da ikiletmeden okurdu. Teklif de etti. Ben en baştaki ve en soldaki partilerin adlarını sorarak şablonun doğru yerleştirildiğinden emin oldum. Sandığa gitmeden GETEM’den listeyi dinleyerek sıralamayı öğrenmiştim zaten. Şablonla oy kullanacaklara sandığa gitmeden oy verecekleri partilerin ve kişilerin sıralarını öğrenmelerini tavsiye ederim.
Mühür deliğe denk gelecek boyuttaydı. Acaba buna rağmen delikler biraz daha geniş olsa nasıl olurdu diye aklıma geldi. Ben şablonla oy verememe ihtimaline karşı yalnız gitmedim. Sandık Kurulu Başkanı yalnız gitsem de bana destek olacak bir tutum sergiledi. Giderken şablonun kendilerinde kalacağını ve veremeyeceklerini söyledi.
Sonuçta oy vereceğiniz parti veya kişinin sırasını sandığa gitmeden öğrenirseniz ve sandıkta pusulanın şablona doğru yerleştirildiğinden emin olursanız tek başına oyunuzu verebilirsiniz. Ama bundan sonraki seçimlerde şablonda muhakkak Braille olmasını sağlamalıyız. Bunun için seçimin hemen ardından lobi çalışmalarına başlamalıyız.
Kazanan Türkiye olsun…