|

Projenin hedefleri nasıl belirlenir?

 

Bu sayfada, proje yazma ve uygulama adımları serisinin proje hedefinin nasıl belirlenebileceğini anlatan 10. bölümüne ait videoyu ve yazılı dökümünü bulabilirsiniz:

 

Yazılı döküm

Merhaba değerli arkadaşlar,

 

Proje yazma ve uygulama adımları video serisinin yeni bir bölümüyle sizlerle birlikteyiz. Bu videoda projemizin hedefleri üzerine konuşacağız. Bir amacımız var, evet. Peki, bu amaca ulaşmak için hangi hedeflerin olması lazım? Ne gibi hedefler tanımlarsak, biz projemizin amacına ulaşmış oluruz. Bunlara değineceğiz.

Ama öncelikle, bu videoyu beğenerek, kanalımıza abone olarak ve paylaşarak katkılarınızı bekliyorum. Ayrıca, yorumlarınızı da videomuza yaparsanız, sonraki çalışmaların şekillenmesine sizler de katkı sağlamış olursunuz.

Bir proje amacımız olacak demiştik. Daha önceki videolarda yeterince tekrar yaptığımızı düşünüyorum. Örneğin, proje amacımız ne olabilir? X ilinde Braille alfabenin görme engelli öğrenciler tarafından daha fazla kullanılmasını sağlamak. Evet, bu bizim bir amacımız olabilir, yani bunu geliştirebiliriz. Tabii ki, biz burada en basit haliyle söylüyoruz. Yazarken belki başka şekillerde de yazılabilir ama bu, bizim en basit haliyle proje amacımız olabilir.

Peki tamam, Braille alfabesi X ilinde daha fazla görme engelli tarafından kullanılsın. Bunun için ne yapmamız lazım? Diyebiliriz ki, biz Milli Eğitim Bakanlığında çalışan 30 tane öğretmene Braille alfabesi eğitimi vereceğiz, değil mi? Bu bizim bir hedefimiz olabilir. Ne diyebilirim? Ben 30 tane öğretmene eğitim verirsem, Braille alfabesi ilimizde daha fazla yaygınlaşır. Bu 30 öğretmen, görme engelli öğrencilere eğitim verebilir. Bakınız, amacımızla ilişkili bir hedef tanımladık.

Bu hedeflerle ilgili dikkat etmemiz gereken hangi kritere denk geliyor derseniz, açıklık. 30 kişiye Braille alfabesi eğitimi vereceğim. Bakın, bu amaç değil. Braille alfabesi eğitimi vermek bir amaç değil, arkadaşlar. Braille alfabesinin görme engelli öğrenciler tarafından kullanılması bir amaç. Bakınız, aradaki farkı çok net görebiliriz.

Açıklık dedik. Yani çok net. Yazdığımız projeyi okuyan değerlendirici, bu cümleyi okuduğu zaman ne diyebilir? “Evet, bu kişi çok açık bir şekilde hedefini belirlemiş.”

Uygunluk: Hedefimizi belirlerken en fazla dikkat etmemiz gereken kriterlerden bir tanesi de bu hedef gerçekten uygun mu? Yani mesela, bizim bulunduğumuz ilde gerçekten 30 tane öğretmene biz Braille alfabesi eğitimi verebilir miyiz ya da 300 tane desek mi daha uygun olurdu mesela? Ve bu uygunluğu hedefimizi belirlerken, tabii ki diğer kıstaslarda dikkat alınmak suretiyle önemli olacak.

Hedefimizin uygun olması kadar onunla yine bağlantılı olan bir diğer önemli kriter, ulaşılabilir olması. Az önce söylemiştik, değil mi? Yani 30 kişi mi bizim ulaşabileceğimiz bir hedef, 300 kişi mi ulaşabileceğimiz bir hedef? Bu hedefi belirlerken, söz konusu kritere muhakkak ki dikkat edeceğiz.

Ölçülebilir: Yani biz şöyle yazsak örneğin: İlimizdeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda çalışan öğretmenlere Braille alfabesi eğitim vereceğiz. Ben proje değerlendiricisi olarak şunu soruyorum, kaç kişiye vereceksin? 5 kişiye mi, 50 kişiye mi, 100 kişiye mi, 34 kişiye mi, kaç kişiye? O yüzden arkadaşlar, bizim ölçülebilir hedefler vermemiz lazım.

Hedefimizi belirlerken şu sorunun cevabını verdiğimizden emin olmalıyız: Amacımızla ilgili neyi elde etmeye çalışıyoruz? Bu soruya hedefimiz net bir şekilde cevap verebiliyor olmalı. Neydi amacımız? X ilinde Braille alfabesinin görme engelliler tarafından daha fazla kullanılmasını sağlamak. Hedefimiz neydi? 30 tane öğretmene eğitim vermek. Bakın, amacımızla uyumlu. Ulaşılabilir, açık ve aynı zamanda da neyi elde etmeye çalıştığımız gayet net.

Hedef belirlerken şu sorunun cevabının da verilmesinde fayda var: Uymamız gereken standartlar ve kıstaslar nelerdir? Mesela, ücretli öğretmenleri mi alacağız Braille alfabesi eğitimi verirken? Ya da üniversite öğrencilerini mi alacağız? Yoksa sadece kadrolu veya sözleşmeli öğretmenleri mi alacağız? “Ne fark eder ki?” diyemeyiz arkadaşlar. Biz üniversite öğrenimi gören öğrencilere mi eğitim vereceğiz, Milli Eğitim Bakanlığında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerimize mi eğitim vereceğiz, Net bir şekilde belirlememiz lazım.

Uygulanması gereken herhangi bir özel metot var mı? Uygulandığında başarılı olduğu kabul edilmiş yöntemleri de kullanabiliriz. Fakat diyebiliriz ki biz, yenilikçi özgün metotlar kullanacağız. Hangisini yapmak istiyorsak arkadaşlar, muhakkak ki bunların dışında yeni uygulamalar kullanacağız demek gerekmez. Biz geleneksel olarak uygulanan yöntemleri de rahatlıkla kullanabiliriz.

Amacımız ve hedefimiz birbiriyle ilişkili olsun. Video serimizin başından beri vurguladığım en önemli şeylerden bir tanesi süre. Mesela, biz bu eğitimi ne kadar süre içerisinde vereceğiz veya birden fazla kez mi tekrarlayacağız? Hedeflerimizi belirlerken diyebiliriz ki biz 60 tane öğretmene eğitim vereceğiz ama otuzarlı gruplar halinde 2 defa olmak üzere bu eğitimi gerçekleştireceğiz. Böyle bir şey de diyebiliriz. Tabii bunu faaliyetler kısmında daha detaylı konuşacağız ama bu aşamada söyleyebileceğimiz en önemli şey, hedefimize ne kadar süre içerisinde ulaşacağımızın net olması gerekir.

Proje hedefleri ile ilgili özet olarak söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Bu videoyu beğenerek, kanala abone olarak ve paylaşarak katkıda bulunabilirsiniz. Bize yorumlarınızı yaparak görüşlerinizi iletebilirsiniz. Bundan sonraki videoların şekillenmesinde sizler de katkı sağlamış olursunuz. Proje yazımı hususunda detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlarımız bana iletişim kanalları vasıtasıyla ulaşabilirler.

Bir sonraki videoda görüşene kadar kendinize iyi bakın.

Paylaş: