|

Proje yönetiminin unsurları

 

Bu sayfada proje yönetiminin unsurlarına ait yayınlanan videoyu ve yazılı dökümünü bulabilirsiniz.

 

Yazılı döküm

Merhabalar değerli arkadaşlar,

 

Bu videoda proje yönetiminin unsurlarından bahsedeceğiz. Daha önceki videolarımızın bir tanesinde proje yazma süreci ile ilgili olarak 3 ayaktan bahsetmiştik: kapsam, zaman ve maliyet. Bugün de proje yönetiminden, yazdıktan ve kabul aldıktan sonraki süreçteki unsurlarından bahsedeceğiz. Bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak desteklerinizi beklediğimi söylemek isterim. Aynı zamanda yorumlarınızla bundan sonraki sürecin şekillenmesine de katkıda bulunabilirsiniz; birlikte ilerleyebiliriz.

Bugün bahsedeceğimiz şeyler aslında yazma süreci ile ilintili diyebilirim. Bu konuda en başta kaliteyi eklemek istiyorum. Zaman ve maliyet burada da çok önemli. Fakat artık tasarımda değiliz. Tasarladık, bitti; artık uygulama sürecindeyiz. Tasarıma ilerleyen videolarda tekrar döneceğiz bu arada ama şu anda uygulama aşamasından bahsettiğimizi özellikle vurgulamak isterim.

Projenizi yazdınız, uygulanmasına karar verildi. Peki, proje yönetirken dikkat etmemiz gereken unsurlardan bir tanesinin kalite olduğunu söylediğimizde bununla ne demek istiyoruz? Projenin sonuçları ölçülebilir olmalı demiştim daha önce. Bu en baştan ortaya net biçimde konmalı. Ölçülebilir derken de; bu rakamı veya bu ölçüm oranını, bu bir tek bir şey de olabilir, bir çıktı da olabilir, bir kitapta olabilir. Projenizin ölçülebilirliğiyle alakalı şeylerden bir tanesi bir sayıda olabilir, 100 kişinin eğitimi alması gibi. Zaten Eğer 200 kişiye ulaşacağınızı söylüyorsanız ve 30 kişiye ulaşıyorsanız, siz bu ölçümü iyi yapamamışsınız demektir. O zaman projenizin kalitesi sorgulanabilir hale gelir. Bu, ekip tarafından da kabul edilebilir olmalıdır. Yani mesela siz dediniz ki 200, başkası dedi ki, “Hayır arkadaşlar, 200 kişi çok az. Bence biz 500 kişiye ulaşabiliriz.” Bir başkası dedi ki, “200 kişi çok, 50 kişiyle biz bu işi ancak yürütebiliriz. Bizim bütçemiz, zamanımız buna yeter.” İşte bu noktada proje ekibiyle uzlaşmalısınız. Proje çıktısı ne olacak konusunda proje ekibiyle birlikte karar vermelisiniz ve bu karardan proje yönetimi sürecinde de uzaklaşmama gayreti içerisinde olmalısınız. Uzaklaştığınız anda artık projenin kalitesinden taviz veriyor olabilirsiniz ve bunu sanırım istemezsiniz.

Maliyet konusuna gelirsek, bizim yola çıktığımız bir para var. Biz proje yazarken bir para öngördük, işte bu iş için 10.000 TL, bu iş için 20.000 TL öngördük ama baktık ki iş ilerlerken öyle değil. Yani öngördüğümüz para ile projeyi bitirdiğimizdeki harcadığımız para aynı olmayabilir. Kalemler arası aktarım gündeme gelebilir ya da bizim öngördüğümüz miktarın altında veya üstünde kalabiliriz. O yüzden bütçe sürekli olarak takip edilmeyi gerektirir. Yani bütçeyi harcıyorsunuz ama neye ne kadar harcadığınızı takip etmiyorsanız, bu ilerleyen aşamalarda sizin canınızı sıkabilir.

Zaman konusuna gelirsek; biz bu işi 12 ayda bitireceğiz dediniz ama o 12 aydaki bitirme sürecini de kendi içinde planlamanız gerekir. Aslında iyi bir proje yönetiminin zamanla ilgili olan konusu budur. Yani hangi işi hangi ayda yapacaksınız ve hangi ayda bu iş bitmiş olacak? Hedeflerinizi ve faaliyetlerinizi planlarken zaman unsuruna da kesinlikle ve kesinlikle dikkat etmelisiniz.

Evet; proje yönetimiyle ilgili 3 unsurdan, kalite, maliyet ve zamandan bahsettim. Bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak desteklerinizi beklediğimi söylemek isterim. Aynı zamanda hem bu konuyla ilgili hem de daha önceki videolarımızla ilgili görüşlerinizi, videolarımızın yorumlar kısmında yazabilirsiniz.

Eğer proje yazma ve uygulama süreciyle ilgili daha farklı sorularınız varsa, iletişim kanallarımdan bana ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki videoda görüşene kadar, kendinize iyi bakın.

Paylaş: