|

Proje tasarlarken ve yazarken cevap vermemiz gereken sorular

 

Bu videoda proje tasarlarken ve yazarken kendimize sormamız ve yanıtlamamız gereken sorular üzerinde duruyorum. Videoda sözü edilen soruları önce kendimizi tatmin edecek biçimde yanıtlayabilmeliyiz. Daha sonra hibe yöneticilerini, fon sağlayıcıları ve bağışçıları ikna edebiliriz. Bu sayfada videoyu ve yazılı dökümünü bulabilirsiniz.

 

Yazılı döküm

Merhabalar, bu videoda “neden bu proje” sorusuna hep birlikte yanıt arayacağız. Aslında, “neden bu proje” sorusuna birlikte yanıt ararken kendimize de farklı sorular soracağız. Eğer biz bu sorulara net biçimde yanıtlar verebiliyorsak ve verdiğimiz yanıtlar en başta bizi tatmin ediyorsa, tamam arkadaşlar, biz kendimizden eminiz demektir ve fon sahiplerini ve bize bütçe tahsis edecek kişi ve kurumları da ikna etme potansiyelimiz yüksek demektir. Bu çok önemlidir değerli arkadaşlar. Fakat, kendi kendimize soracağımız sorulara geçmeden önce bu videoyu beğenmeyi, paylaşmayı ve kanala abone olmayı hatırlatmak isterim. Ayrıca, bu videoya ilişkin yorumlarınızı yazarsanız, bundan sonraki çalışmalarımız için de yol gösterici olacaktır. Pekala; o zaman hep birlikte projemizle ilgili neler sorabileceğimize bakalım.

Arkadaşlar, en başta “neyi başarmak istiyoruz” sorusuna kendimizin net bir şekilde yanıt verebilmesi gerekir. Hangi A noktasından hangi B noktasına gitmek istiyoruz? Esasen bence, projeyle amaçlanan şey bizim “neredeyiz” ve projemiz bittiğinde “ne noktaya geleceğiz?” Biz bu konuda net, ölçülebilir bir şeyler söyleyebiliyor muyuz? Söyleyebildiğimiz öğrenmişsek çok güzel. Hemen bir sonraki sorumuza geçelim.

Hedeflerimiz nelerdir? Biz bir şey amaçlıyoruz, belli bir noktaya gelmek istiyoruz, ama bunu yaparken bir takım hedeflerimiz olacak, öyle değil mi? Bunları sistemli bir şekilde tasnif edeceğiz ve sıralayacağız. Arkadaşlar, projemizin hedefleri muhakkak ki olmalıdır. Bunlar, amaçla uyumlu olmalıdır. Bir başka deyişle, amaca giden yolda hedefler çok önemlidir.

Isterseniz bu projeyi kendi kendinize uygulayın, yani bir yere başvurmayın, fon talep etmeyin; isterseniz de fon talep edin. Fakat projenin olmazsa olmaz ayaklarından bir tanesi neydi? Zaman. Bunu net bir şekilde yazacaksınız arkadaşlar projenize. Ama bunu yaparken hedefleriniz, faaliyetleriniz, bu zamanla ilintili olacak. Zaman konusuyla ilgili yine ilerleyen haftalarda konuşmalarımız devam edecek.

“Hangi faaliyetler programlanacak?” Ne demiştim, amaca giden yolda hedefler çok önemlidir. Şimdi de başka bir şey söylüyorum: hedefe giden yolda faaliyetler çok önemli değerli arkadaşlar. İşte o yüzden, faaliyetlerimiz de hedeflerimizle ve amaçlarımızla uyumlu bir şekilde planlanmalıdır. Arkadaşlar, bununla ilgili ne kastettiğimizi de ilerleyen videolarda detaylandıracağız zaten. Ama şunu bilmelisiniz, arkadaşlar: projenin amacı, hedefi ve faaliyetleri vardır ve bu amaç-hedef-faaliyet ilişkisi çok önemlidir.

Peki bu projeyi gerçekleştirirken kimler olacak ekibimizde? Bakın; Ahmet’ten, Mehmet’ten, Hasan’dan bahsetmiyorum. Proje yöneticileri nasıl bir deneyime sahip olmalı? Eğitmenler, danışmanlar, koordinatörler, asistanlar, teknik elemanlar, daha başka uygulayıcılar ne gibi özelliklere sahip olmalı? Bunu iyi belirlemelisiniz. Arkadaşlar, bunu belirlerken liyakat çok önemlidir. Liyakat dışı hareket etmek, proje yönetimimizi olumsuz biçimde etkileyebileceği gibi, telafisi mümkün olmayan veya zor hale getiren şeylerle de karşılaşabiliriz. O yüzden proje yönetimi çok önemlidir arkadaşlar. Zaten proje, tek başına uygulanabilecek bir şey değildir arkadaşlar. Bunu daha önce de konuşmuştuk.

Maliyet: Bu proje kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştirmenin maliyeti nedir? Arkadaşlar, öngörülebilir bir bütçe sunmanız gerekir. Zamanla da paralel biçimde bu öngörüyü yapmak gerekir arkadaşlar.

Bu faaliyetler nasıl gerçekleştirilecek? Yani faaliyetlerin aslında alt faaliyetleri vardır, iş planı da derler. Buna bu iş planlarının alt faaliyetleri de dahildir. Bunları da planlamak gerekir. Evet, biz bir eğitim yapacağız ama bu eğitimi yapmak için bize gerekli olan şeyler nelerdir? Eğitimi yapacak ortamı hazır hale getirmek için neler yapılması gerekir? Bunları da aslında biz faaliyet olarak planlamamız gerekir. Bu ana faaliyetin alt faaliyeti olarak da düşünülebilir.

Peki, proje konusunda kimler hangi düzeyde bilgilendirilmeli? Yani proje koordinatörünün bilmesi gereken ile danışmanın bilmesi gereken aynı mıdır, değil midir? Evet, yapmanız ve uygulama sürecinde de bu plana sadık kalmanız gerekir arkadaşlar. Yani, proje ekibinin her üyesi projenin her aşamasından haberdar olmak zorunda mıdır, değil midir? Bu sorunun cevabını vermeniz çok önemlidir.

Projeyi yürütürken hangi sorunlarla karşılaşabiliriz? Hiçbir sorunla karşılaşmayız diyorsanız, arkadaşlar, bence bunu tekrar düşünün. Projenin bazı riskleri olabilir. Bunlardan ilerleyen videolarda zaten bahsedeceğiz ama bu soruyu da en başta kendinize sormalısınız.

Projeyi nasıl sürdürülebilir kılabiliriz? Daha önce de söyledik, bu en gri noktalardan bir tanesidir. Fakat buna da hem kendinizi hem de fon sahiplerini tatmin edecek cevaplar vermeniz beklenir.

Arkadaşlar, evet, bir proje yazarken ve uygularken kendimize soracağımız ve en önce kendimizi, daha sonra da fon sahiplerini ikna edeceğimiz sorular bence bunlardır. Değerli arkadaşlar, bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak desteklerinizi bekliyorum. Ayrıca, yorumlarınızı ve görüşlerinizi yazarsanız, daha sonraki videolar için yol gösterici olacaktır. Bunlardan kesinlikle yararlanacağım. Değerli arkadaşlar, bir sonraki videoda görüşene kadar kendinize iyi bakın.

Paylaş: