|

ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde bursluluk sınavına girecek engelli öğrenciler için dikkat edilmesi gerekenler

 

Bu sayfada ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde bursluluk sınavına (İOKBS) girecek engelli öğrencilere dair bilgilendirme videosu ve yazılı dökümü bulunuyor.

 

Yazılı döküm

 

Merhabalar değerli izleyicilerimiz,

 

ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde okuyan öğrencilerin gireceği bursluluk sınavı başvuruları başladı. 13 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek başvurular için başvuru kılavuzu da yayınlandı. Kılavuz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sayfasında bulunuyor. Bu videoda, bu başvurularda engelli adayların dikkat etmesi gereken hususlara değineceğim. Kılavuzda başvuru koşulları, sınav sonuçlarıyla ilgili bilgiler ve sınav anıyla ilgili yapılması gerekenler daha detaylı verilmiş durumda. Ben buralara değinmeyeceğim, sadece sınavda engelli adaylarla ilgili olan kısımlarla ilgili bilgiler paylaşacağım.

Bu videodan engelli öğrenciler, onların ebeveynleri, psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler ve okul idarecileri yararlanabilir. Bu kişilere videoyu yaygınlaştırabilirsiniz. Videoyu beğenerek ve yorumlayarak desteklerinizi bekliyorum. Aynı zamanda kanala abone olursanız hem beni memnun edersiniz hem de bundan sonra yayınlanacak videolar için anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Önemli tarihlere tekrar bakalım. Başvuruların 13 Şubat’ta başladığını ve 1 Mart’a kadar devam edeceğini söyleyelim. Sınav tarihi 21 Nisan ve saat tam 10.00’da başlayacak. Sonuçlar ise 17 Mayıs tarihinde açıklanacak.

Başvuru şartlarında engelli adayları, yani özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencileri ilgilendiren kısımları sizlerle paylaşmak istiyorum. Ortaokullar, İmam Hatip Ortaokulları veya Özel Eğitim Ortaokullarının 5., 6., 7. ve 8. sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerinin bu sınava başvurabileceğini söyleyelim. Engelli öğrenciler isterlerse kaynaştırma eğitim sistemine dahil olsunlar, böyle bir okulda öğrenimlerini sürdürsünler; isterlerse de bir özel eğitim okulunda öğrenime devam etsinler, bursluluk sınavına başvurabiliyorlar. Aralarında herhangi bir farklılık söz konusu değil.

 

Kontenjan dağılımına baktığımızda, bazı dezavantajlı durumlara dair öncelikler verilmiş. Bu kontenjanların bir bölümü onlara ayrılmış. Baktığımızda, bu kontenjanların %5’i ailesinin bulunduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya İmam Hatip Ortaokulu bulunmayan öğrencilere ayrılacak. Ailesinin ikametini sürdürdüğü yerleşim yerinde bu tarz okullar bulunmayan adaylar varsa, onlar %5 kontenjan dahil olacaklar ve burs alma şansları diğer adaylara göre biraz daha yüksek olabilecek.

Başvuru işlemlerine bakalım. Burada başvuru işlemi yapılırken, öğrenciyle ilgili elektronik ortamdan alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilecek. Bakınız, bu aşama çok önemli ve ebeveynleri son derece ilgilendiren bir şey. Öğrencinin başvurusuyla ilgili her aşamadan sizler sorumlu tutuluyorsunuz. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre, öğrenciyle ilgili yapılacak yanlışlar size havale ediliyor. Veli sorumlu diyor ve devamında olası bir öğrencinin hak kaybı yaşaması, durumu telafisi mümkün olmayan bir durumla karşılaşılması halinde, velinin uğraşması gerekiyor. Yargı yoluna kadar gidilmesi gerekebiliyor oluşan usulsüz bir şey varsa. O yüzden başvuru aşamasından itibaren her süreçte sizler öğrenciyle ilgili kontrolünüzü yapın, evrakları takip edin. Ne yapılacak, hangi tedbirler alınacak? Ondan haberdar olun.

Değerli ebeveynler, bu başvuru işlemlerinde elektronik bilgilerle ilgili alınan bilgilere baktığımızda, burada en önemli bilgilerden bir tanesi özel eğitim ihtiyacı, yetersizlik durumu olan öğrencilere dair bilgilerin doğruluğuyla ilgili yine velinin kontrole sahip olması lazım ve varsa bir yanlışlık düzeltilmesini sağlaması gerekir.

Okul müdürlüklerinin, özellikle de müdür yardımcıları ve psikolojik danışman / rehber öğretmenlerinin yapması gereken bazı şeyler var engelli öğrencilerle ilgili. Onlara bir bakalım. Okulunda sınav tedbir hizmeti alması gereken özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci varsa, bu öğrencinin velisini okulun bağlı bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne, yani RAM’a yönlendirerek, bu bilgilerin MEBİS RAM modülüne işlenip işlenmediğini e-Okul sisteminden takip etmek, okul müdürlüklerinin görevleri arasında. Yani okul müdürlüğü, engelli öğrencinin velisini, yani ebeveynini, RAM’a yönlendirecek ve bilgilerin doğruluğunu kontrol edecek. Bu, okul müdürlüğünün sorumlulukları arasında. Ayrıca, özel eğitim okulları ile özel eğitim meslek lisesinde öğrenim gören öğrenciye ait engelli sağlık kurulu raporu ya da ÇÖZGER, yani çocuklar için özel gereksinim raporu, engelli kimlik kartı veya engel bilgisinin işlendiği TC kimlik kartını, başvuru tarihlerinde RAM’a topluca göndermek ve bu konuda öğrenci velilerini bilgilendirmek, yine okul müdürlüklerinin görevi. Okul müdürlükleri, veliyi her konuda yönlendirecek ve bilgilendirecek. Ek olarak, engellilikle ilgili rapor veya kimlik kartı olmak üzere bütün bilgileri RAM’a gönderecek. Bundan okul müdürlükleri sorumlu. Bu aşamaya dikkat edilmesi gerekiyor. Hem veliler dikkat edecek hem de okul müdürlükleri dikkat edecekler.

Peki, il ve ilçe müdürlükleri ne yapacak? Okul müdürlükleri kendisine düşen sorumluluklarını yerine getirdiyse, bundan sonra il ve ilçe Milli Eğitim müdürlüklerine görev düşüyor. Burada da, sınava girecek özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin RAM’da sınav hizmetiyle ilgili ihtiyaçlarının MEBİS RAM modülünde öncelikli olarak işlem görmesini sağlamak gibi bir sorumluluğu var. İlçe ve il Milli Eğitim müdürlüğündeki ilgili görevlilerin aynı zamanda sınav günü başvuru kılavuzunda, özellikle de yedinci maddesinde yer alan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili gerekli tedbirleri alması gerekiyor ve oluşabilecek sorunları yerinde, kılavuz hükümleri doğrultusunda çözmesi gerekiyor. Yine il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin, engelli öğrenciler, yani özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili başvuru aşamalarında ne yapılması gerekiyor, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin hem engel bilgileriyle ilgili hem de sınavda ne gibi tedbir alınması gerekiyor, onunla ilgili bilgilerin RAM’a işlenmesinde sorumlu. Ebeveynleri RAM’a yönlendirecekler ise, okul müdürlükleri kendi üzerine düşen görevleri yerine getirecek ve sonra diyecek ki veliye, “RAM’a gidin, orada sınav tedbirinizin işlenmesiyle ilgili işlemleri yapın.” RAM’lara ait bilgiler, ÖRGM’nin, yani Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde. Bulunduğumuz bölgedeki RAM’ın adresini buradan da öğrenebilirsiniz. Okul müdürlükleri de sizi zaten yönlendireceklerdir. Mutlaka RAM’da öğrenci bulunmak zorunda. Sadece bunun bir istisnası var. Evde veya hastanede eğitim alan engelli öğrenciler RAM’da bulunmasa da olabiliyor ama bunun dışında RAM’da engelli öğrencinin de bulunması gerekiyor.

Burada mevzuata uyumlu geçerliliği olan bir engelli sağlık raporunun olması lazım. Ya da yine engelli kimlik kartı da olabilir. Yine bunların alternatifi olarak da engellilik bilgisinin bulunduğu kimlik kartı da ibraz edilebilir ya da halen devam eden il, ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca alınmış yerleştirme resmi tedbir kararı belgelerinden biri de olabilir. Bunlardan biriyle RAM’a müracaat edecek veli. yine tekrar vurgulayalım. Okul müdürlüklerinin bilgisi ve yönlendirmeleri doğrultusunda bu belgelerin aslı olabilir, aslı gibidir olabilir veya noter tasdikli olabilir, bunlar kabul edilecek. Bunların dışında herhangi bir belge kabul edilmeyecek.

Engelli öğrencilere, yani özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilere, alınan kararlar doğrultusunda sınav tedbir hizmeti verilecek. Yani RAM’da bu bilgiler kaydedilecek. MEB, RAM modülüne işlenen verilere göre bu hizmetleri sağlayacak. Bu bilgilerin sisteme işlendiğine dair belge veliye verilecek ve veli bunu kontrol edecek. RAM’da hangi sınav tedbiri kararlaştırıldıysa, bu sınav tedbiri çerçevesinde engelli öğrenci sınava girecek. Bakınız, bu çok önemli. RAM’a veli gittiğinde orada onun hem doğru şekilde yönlendirilmesi lazım, hem de velinin alınan sınav tedbirleriyle ilgili kararları kontrol etmesi lazım. Sorumluluk ona çıkıyor çünkü ve olası bir zarar durumunda veliye de Bakanlık sorumluluk yükleyebiliyor. Başvurular 1 Mart’ta bitiyor ama 7 Mart’a kadar özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin ebeveynleri RAM’a gidebilir ve bu işlemleri yaptırabilir. Ama benim tavsiyem hiç 7 Mart’ı beklemeyin. 1 Mart tarihinden önce başvuru işlemlerinizi tamamlayın ve doğruca RAM’a gidin. Belgelerin doğruluğundan emin olun, işlemlerin doğru yapıldığından ve öğrenciyi hak kaybına uğratacak şekilde yapılmadığından emin olun.

Engelli öğrenciler, özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler, sınavda kullanması gereken araçları götürebilecekler mi? Evet, götürebilecekler. Fakat bunu Milli Eğitim Bakanlığı temin etmeyecek. Okullar temin etmeyecek. Adayların bu cihazlar kendilerine ait olmak zorunda. Eğer sınavda kullanılması gereken araçlar öğrencilerin mevcutsa, ellerinde varsa, sınava götürebilecekler. Tabii ki bununla ilgili de sınav tedbir kararında gerekli bilgilerin olması önemli olacak. Peki sınavda engellilere yönelik hangi düzenlemeler var, ne gibi hizmetler var? Şimdi teker teker engel grubu özelinde bunları araştıralım. İlk olarak görme engellilerle başlayalım. Görme engellileri de az gören ve total görme engelliler, yani hiç görmeyenler şeklinde ikiye ayırıyoruz. Az gören öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaklar. 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine 20 dakika ekstra süre verilecek. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine ise 30 dakika ek süre verilecek. Aynı zamanda az görenlere 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve normal puntolu olarak kılavuzda ifade edilen şekliyle cevap kağıdı verilecek. Okuyucu kodlayıcı eşliğinde 18 punto büyüklüğündeki soru kitapçığı ve normal puntolu cevap kağıdı seçeneği de verilebilecek, aday bunlardan birini tercih edebilecek. Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sınavlarda karşımıza çıkan önemli bir sorundan bahsediyorum. Değerli adaylar, ebeveynler ve Milli Eğitim çalışanları, az gören adaylara 2 tane seçenek sunuluyor. Bu adaylar isterlerse hem okuyucuyla sınava girip sınav kağıdına bakabiliyorlar, hem de okuyucuyla girmeden büyük puntolu soru kitapçığı alabiliyorlar. Az gören adaylar isterlerse hem okuyucu ve işaretleyici alıp, hem de büyük puntolu soru kitapçığı alabiliyorlar. Hem de okuyucu işaretleyici almadan büyük puntolu soru kitapçığı alabiliyorlar, ikisinden birini tercih edebiliyorlar. Üstelik büyük puntolu soru kitapçığıyla beraber okuyucuyla sınava girdilerse bile, okuyucuyla sınava girmeleri onların soru kitapçığına bakmalarına engel değil. ÖSYM sınavlarından farklı bir durum var. Dolayısıyla az gören adaylar da okuyucu işaretleyici alabildikleri için RAM’da sınav tedbir kararı alınırken, birtakım karışıklıklar olabiliyor. RAM yetkilileri doğru yönlendirmeyebiliyorlar. Hatta belki onlar da tam bu durumu bilmiyorlar. Total görme engellilere az gören şeklinde işaretleme yapabiliyorlar. Hızlı adaylar hiç görmedikleri halde az gören olarak işaretlendikleri için sınav tedbir kararları bu şekilde alındığı için, belki sağlık kurulu raporunda da böyle geçiyor olabilir, az gören muamelesi görebiliyor ve az görenler şekilli sorulardan muaf olmadıkları için onları yanıtlamak zorunda oldukları için mağdur oluyorlar. Bununla ilgili karışıklıklardan dolayı yargı yoluna giden ebeveynler oldu. Öğrenciler hak kaybı yaşadılar. Yargı neticesinde olumlu kararlar alındı ve öğrenciler, geç de olsa, sınav puanlarının gerektirdiği yerlere yerleşebildiler. Bu hakları kazanabildiler ama o süreç psikolojik açıdan, manevi açıdan son derece yıpratıcı oldu. O yüzden tekrar sesleniyorum, az gören adaylar da okuyucu işaretleyici alabilirler. Total görme engellileri az gören olarak işaretlemeyin. Yoksa total görme engelliler de şekilli sorulardan muaf olmazlar ve sonuçları istedikleri gibi gelmeyebilir. Telafisi mümkün olmayan veya zor hale gelen durumlarla mağduriyetlerle karşılaşabilirler. Buna çok dikkat ediyorum çünkü her sınavda neredeyse az sayıda da olsa bu tür vakalarla karşılaşıyoruz. Burada velilere de, Milli Eğitim çalışanlarına da çok büyük sorumluluklar düşüyor. Lütfen herkes sorumluluğunu yerine getirsin. Tekrar vurgulayalım, az görenlerin soru muafiyeti olmuyor. İsterlerse okuyucuyla girsinler, isterlerse de büyük puntolu soru kitapçığı alsınlar. Soru muafiyetleri olmayacak, okuyucuyla girdiklerinde şekilli sorulara kendileri bakabilirler. Bu şekilde yanıtlama yapabilirler. Böyle bir hakları var. Eğer görevli okuyucular, işaretleyiciler ‘sınav kağıdına bakamazsın’ derse, doğru yapmamış olurlar. Peki, az gören kategorisine girmeyenler var mı? Miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma gözlükle veya lensle düzeltilen görme kusurları dahil değildir. Görme engelliler hiç görmüyorsa, yani total durumdaysa, tek kişilik sınav salonlarında sınava alınacaklar. 5., 6., 7., 8. sınıflar ile hazırlık sınıfı öğrencilerine 20’şer dakika, 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine ise 30 dakika ek süre verilecek. Görme engellilere şekil ve grafik içeren sorular sorulmayacak ama bunlara eş değer sorular sorulacak. Onlar da bütün sorulardan sorumlu olacaklar. Muaf oldukları bir soru olmadığı için bu anlamda bütün sorular için geçerli olacak ama şekilli, grafikli soruların yerine onlara eş değer ayrı sorular sorulacak. Yani betimlemeli sorudan bahsetmiyorum. O şekil ve grafiklerin betimlendiği sorulardan bahsetmiyorum. Benzer kazanımları ölçen eş değer sorular sorulacak. Bu uygulama ayrıca iyidir. Bir not olarak düşeyim. Biz bunu ÖSYM’ye de öneriyoruz. Eşdeğer soru uygulamasını kıymetli ve bir ilerleme olarak görüyorum ve bu sürecin devamını diliyorum. Bunu da bir anekdot olarak videoda belirtmiş olmak istedim.

İşitme engelli öğrenciler için ne olacak? Onlar da yine tek kişilik salonlarda sınava alınabilecek. Bu öğrencilerden yine 5., 6., 7., 8. sınıf öğrencilere ve hazırlık öğrencilerine 20 dakika ek süre verilecek. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine 30 dakika ek süre verilebilecek. Dolayısıyla onlar da ek süre hizmetinden yararlanabilecek. Muaf oldukları bir soru yok. Bütün sorular üzerinden puanlamaya tabi tutulacaklar.

Ruhsal ve duygusal engelliler diyelim, “bozukluğu olan adaylar” diye geçmiş kılavuzda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar tek kişilik salonlarda sınava alınacaklar. Bu öğrencilerden yine 5., 6., 7., 8. sınıf öğrencileriyle hazırlık öğrencilerine 20 dakika ek süre verilecek. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine 30 dakika ek süre verilecek.

Özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler tek kişilik sınav salonlarında sınava alınacaklar. Yine 5., 6., 7., 8. sınıf öğrencileriyle hazırlık sınıf öğrencilerine 20 dakika ek süre verilecek. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine ise 30 dakika ekstra verilecek. Ayrıca tercih etmediği durumda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde de sınava alınabilecekler. Ancak herhangi bir soru muafiyeti olmayacak. Bütün sorulardan sorumlular.

Otizm spektrum bozukluğu olanlar, tek kişilik sınav salonlarında sınava alınacaklar. Bu öğrencilerden 5., 6., 7., 8. sınıflar ile hazırlık sınıfı öğrencileri 20 dakika ek süre sahibi olacaklar. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencileri ise 30 dakika ek süreye sahip olacaklar. Eğer tercih ederlerse, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaklar. Bütün sorulardan sorumlular, herhangi bir soru muafiyeti olmayacak. Eş değer soru sorulmayacak. Eş değer soru, sadece hiç görmeyen öğrencilere sorulacak. Onlar dışında hiçbir öğrenciye eş değer soru uygulaması yapılmayacak.

Bedensel engellilere bakalım. Bu öğrencilerden yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerinde yetersizliği olan ya da yazma becerisini engelleyecek uzuv kaybı olanlar tek kişilik salonlarda sınava alınacaklar. Öğrencilerden yine 5., 6., 7., 8. sınıflar ile hazırlık sınıfı öğrencilerine 20 dakika ek süre verilecek. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine 30 dakika ek süre verilecek. Ayrıca öğrencilere, RAM tarafından yapılacak değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı verilebilecek.

Bedensel engellilerle devam ediyoruz. Kaba motor becerilerinde yetersizliği olan, protez yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler, giriş katlarda bulunan salonlarda diğer öğrencilerle birlikte sınava girecekler. Tekli sınav salonlarında sınava girmeyecekler. Bu öğrencilere ek süre de verilmeyecek. Bunu özellikle vurgulayalım.

Süreğen hastalıklara bakalım. Sağlık problemlerinin zorunlu kıldığı durumlarda, sürekli hastalığı olan öğrenciler yine tek kişilik sınav salonlarında sınava alınabilecek. Böyle bir duruma sahip olan öğrenciler ek süreden yararlanamayacaklar. Sadece tekli sınav salonlarında sınava alınabilecekler. Tabii ki bunların hepsi RAM’daki sınav tedbirleriyle alakalı. O kısım en önemli aşamalardan bir tanesidir. Bu başvuru işlemlerinde sürekli hastalıklarla ilgili başka şeyler de var. Tip 1, yani şeker hastası olanlar, astımı olanlar, hipertansiyon ve epilepsi hastalıklarından birine sahip olanlar eğer sürekli ilaç kullanıyorlarsa, diğer öğrencilerle aynı salona yerleştirilebilecekler. Tip 1 diyabet hastalığı olan öğrenciler yanlarında kutu meyve suyu getirebilirler. Paket içinde karbonhidrat içeren gıda getirebilirler. Kan şekeri düşmesi durumunda bunları tüketmelerine izin verilir. Yine kan şekeri ölçüm cihazı da yanlarında olabilir. Bu cihazlarla da kan şekerlerini ölçebilirler. Ayrıca, ani kan şekeri yükselmesi durumunda oluşabilecek lavabo ihtiyacı, tuvalet ihtiyacı da yedek gözetmen eşliğinde karşılanabilmeleri sağlanacak.

Evde veya hastanede öğrenimini sürdüren öğrencilere yönelik nasıl tedbirler var? Onlara bakalım. Evde veya sağlık kuruluşunda eğitim hizmeti alan öğrenciler, yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için MEBİS RAM modülünde işlem yapılması gerekiyor. Bu nedenle ebeveynlerin, vasilerin, RAM tarafından alınan tedbir hizmeti kararına ve öğrencilerin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçeyle il, ilçe Milli Eğitim müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Bu durumda sağlık kuruluşlarında sınav tedbir hizmeti verilebiliyor.

Zihinsel engellilere bakalım. Bu kişiler tek kişilik sınav salonlarında sınava girebiliyorlar. 5., 6., 7., 8. sınıf öğrencileriyle hazırlık sınıfı öğrencilerine 20 dakika ek süre verilebiliyor. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine 30 dakika ek süre verilebiliyor. Ayrıca, yapılacak tercih doğrultusunda, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde de sınava girebilirler.

Biraz sınavla ilgili bilgilerden bahsedelim. Detaylar zaten kılavuzda var. Sınav, 21 Nisan tarihinde tek oturum halinde gerçekleşecek. Saat 10.00’da başlayacak ama adayların 09.30’da  sınav salonunda olmaları gerekiyor. 5., 6., 7., 8. sınıf ve hazırlık sınıfı öğrencilerine dörder seçenekli toplam 80 soru sorulacak. 9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerine ise yine dörder seçenekli 100 soru sorulacak. Bu nedenle, 5., 6., 7., 8. sınıf ve hazırlık öğrencilerine 20 dakika ek süre veriliyor. Dokuzuncu, 10. ve 11. sınıf öğrencilerine ise 30 dakika ek süre veriliyor. Sınav süresi, ortaokul öğrencileri ve hazırlık sınıfı öğrencileri için 100 dakika, lise öğrencileri içinse 120 dakika. Ama bunlar ek süre dahil edildiğinde, ortaokul öğrencileri ve hazırlık sınıfı öğrencileri için 120 dakika, lise öğrencileri içinse 150 dakika oluyor. Öğrenciler, üzerlerinde kullanımı doktor raporuyla belirlenen hasta veya engellere ait cihazlar bulundurabiliyorlar. Bunlar işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı olabilir. Buna benzer şeyler de olabilir ama bunun dışında cüzdan, çanta, elektronik araç gibi başka araçlarla sınava girmelerine kesinlikle izin verilmiyor. Sınav anında bir şekilde bunun olduğu tespit edilirse, öğrenciler hata yapmış olacaklardır.

Değerli adaylar, ebeveynler, görevliler, bu videoda bursluluk sınavına başvuru işlemlerinde engelli adaylara yönelik alınması gereken tedbirlerin ne olduğunu detaylı olarak vermeye çalıştım. Herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve öğrencilerimizin hak kaybı yaşamaması çok önemli. Buna özellikle vurgu yapmak istiyorum. RAM tedbir kararına son derece önem veriyorum. Bu aşamada lütfen herkes dikkat etsin. Başvuru kılavuzunu mutlaka inceleyin. Bu video size bir ön fikir versin. Başvuru kılavuzu çok önemli. Özellikle de 7. bölüm, engelli adaylara yönelik hizmetlere ayrılmış durumda. Bu kısmı mutlaka inceleyiniz. Bu videoyu beğenerek, yorumlayarak ve paylaşarak destek olabilirsiniz. Kanala abone olursanız, hem beni memnun edersiniz hem de bundan sonra yayınlanacak videolardan anlık olarak haberdar olabilirsiniz. Bir sonraki videoda görüşene kadar kendinize iyi bakın.

Paylaş: