|

Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, engelsiz bir tatil için dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı

 

Bu videoda engelliler için engelsiz bir yaz tatilinin mümkün olup olmadığı üzerine değerlendirmelerde bulunuyoruz. Konuğumuz ise Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş.

Herkes İçin Turizm Derneği’nin amacı, engellilerin turizm alanlarından daha fazla faydalanmasını sağlamak. Videoda Evrensel tasarım ilkeleriyle herkes için tasarlanmış bir turizmin engellileri de kapsayacağına dair bir anlayış geliştirildiği anlatılıyor. Dernek, farklı engel gruplarındaki bireylerle etkinlikler düzenleyerek, engelsizlik ve erişilebilirlik kavramlarını bütün engellileri kapsayıcı bir şekilde ele alıyor.

 

Turizmin üç temel bileşeni: ulaşım, konaklama ve boş zaman aktivite alanları. Bu bileşenlerin günlük yaşamda da önemli olduğu, eğitim ve iş hayatında da kullanıldığı belirtiliyor. Müze ve ören yerlerinin eğitim alanı olarak kabul edildiği ve turizmin yaşam kalitesini arttırdığı vurgulanıyor.

Erken rezervasyonun ucuz tatil yapmanın en temel koşulu olduğu belirtiliyor. Son yıllarda seyahat acentelerinin web sitelerinde engelli dostu kavramını öne çıkarmaya başladığı, ancak bunun daha çok ortopedik engellilere yönelik olduğu ifade ediliyor.

Büyük otellerin yanı sıra, küçük otellerin de avantajları olduğu, küçük otellerde sorunların daha hızlı çözülebildiği anlatılıyor. Büyük otellerde sistemin güzel işlediği, ancak kalabalık ve yoğunluk nedeniyle yorucu olabildiği belirtiliyor. Küçük otellerde karar vericilere ulaşmanın daha kolay olduğu ve yön bulmanın genellikle daha basit olduğu anlatılıyor. İletişim kurarak tatil ihtiyaçlarının daha konforlu biçimde karşılanabileceği vurgulanıyor.

Denizde ve havuzda tedirginliklerin olduğu, personelin engellilerin açılmasını istemediği belirtiliyor. Bunun sebeplerinin, başkalarının da aynı şeyi yapmaya çalışması ve tehlike oluşturması olduğu ifade ediliyor. Yine burada da ipersonel ile letişim kurarak bu sorunların aşılabileceği vurgulanıyor. Turizm sektöründe personel değişiminin çok hızlı olduğu ve her yıl yeni personel eğitmek gerektiği, bu durumun farkındalık ve eğitim süreçlerini zorlaştırdığı belirtiliyor.

Herkes İçin Turizm Derneği’nin engellilere uygun tatil rehberi oluştururken yapılan tespitler anlatılıyor. Tekerlekli sandalyeye göre kurgulanan sistemlerin yaygın olduğu, ancak görme engelliler açısından fiziksel mekanların daha az sorun teşkil ettiği belirtiliyor. İşitme engelliler için işaret dili bilen personel eğitiminin önemi vurgulanıyor.

Engellilerle iletişim kurma konusunda otellerin yeterli bilgiye sahip olmadığı ifade ediliyor. Eğitimlerin gelişmesi ve artması gerektiği, turizm tarafında artmasının önemli olduğu belirtiliyor. Küçük işletmelere yönelik çalışmaların da önemli olduğu ifade ediliyor. Teknolojiden etkin biçimde yararlanılması, yorumların okunması ve navigasyon uygulamalarının etkin kullanılmasının gerektiği vurgulanıyor.

Herkes İçin Turizm Derneği’nin web sayfasında engelliye uygun oteller ve engelli seyahat kılavuzu gibi dökümanların olduğu belirtiliyor.

Herkesin ev konforunu bulamasa bile seyahat etmesi gerektiği, seyahat ederek anlatacak bir hikayesi olacağı ifade ediliyor. Engelli haklarının gelişimi için emek sarf edilmesi gerektiği, tatilin geçtiğimiz 12 ayın yorgunluğunu atmak ve geleceğimiz 12 aya motivasyon kazandırmak için önemli olduğu vurgulanıyor.

İzleyicilere alternatiflerinin bol olduğu, moral ve motivasyon kazanacakları bir tatil dönemi dileyerek program sonlandırılıyor.

Videoyu beğenerek, paylaşarak ve yorum yaparak daha fazla kişinin erişilebilir turizm konusunda bilgi edinmesine katkıda bulunabilecekleri hatırlatılıyor.

Paylaş: