Engellilik Çalışmalarında Yeni Yaklaşımlar başlıklı söyleşiye konuk oldum
Sosyoloji İstasyonu’nun 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında gerçekleştirdiği söyleşiye konuk oldum. Online gerçekleşen söyleşi programında engelliliğe yönelik dört ana modeli ele aldım.
Tıbbi Model: Engelliliği bireyin bedeninde bir sağlık durumu veya bozukluk olarak görür. Tedaviye veya düzeltmeye odaklanır. Sağlık kurullarının engelli bireylerin mesleki yeterliliklerini sınırlayan kararları bu modele örnektir.
Sosyal Model: Engelliliği, bireyin durumundan ziyade toplumsal engellerin bir sonucu olarak görür. Toplumdaki bariyerlerin kaldırılmasına odaklanır. Tekerlekli sandalye erişimi için rampa eksikliği buna örnektir.
İnsan Hakları Modeli: Engelli bireylerin eşit haklara sahip olduğunu vurgular. Ayrımcılığın önlenmesini ve eşit fırsatların sağlanmasını savunur. Erişilebilir oy kullanma yöntemleri bu modele örnek olabilir.
Biyopsikososyal Model: Tanım: Engelliliği, tıbbi, psikolojik ve sosyal yönleri bir arada ele alan bir yaklaşım. Bireyin yaşamının tüm yönlerini etkileyen faktörleri dikkate alır. Yaralanma sonrası fiziksel, psikolojik ve sosyal rehabilitasyon bu modelin örnek bir uygulamasıdır.
Programda ayrıca posthümanizm ve transhümanizm gibi akımların engellilik çalışmalarına getirdiği yeni bakış açıları incelendi. Ayrıca siborg teknolojilerine vurgu yapılarak örnek siborg kişiler hakkında bilgi verildi.