Bir projenin olmazsa olmazları
Proje yazma ve uygulama adımları video serisine devam ediyoruz. Bu bölümde bir projenin başlangıcından itibaren dikkate alınması gereken olmazsa olmaz süreçlerden bahsediyorum. Bu sayfada videoyu ve yazılı dökümünü bulabilirsiniz.
Yazılı döküm
Merhabalar, bu videomuzda bir projenin bazı olmazsa olmazlarından bahsedeceğiz. Değerli arkadaşlar, videomuza başlamadan önce genel hatırlatmamızı yapalım. Bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak desteklerinizi bekliyorum. Aynı zamanda, video hakkındaki görüşlerinizi yorum olarak da yazmanızı rica ediyorum değerli arkadaşlar.
Proje yazma ve uygulama adımları video serimiz devam ediyor. Daha önceki videolarımızda projenin ne olduğunu ve operasyon ile arasındaki fark ve benzerlikleri konuşmuştuk. İzlemek isteyenler bu videolarımıza da kanaldan bakabilirler. Zaten süreç içerisinde bir plan dahilinde ilerlemek isteniyorsa, bütün videoların izlenmesini tavsiye ederim. Peki, biz bugün projenin olmazsa olmazlarından bahsedeceğiz demiştik. Tabii ki, kısa süre içerisinde hepsinden bahsetmek mümkün olmayabilir ki zaten bunların ilerleyen videolarında detaylarına inmeye devam edeceğiz.
Bir defa arkadaşlar, ölçülebilirlik çok önemli. Siz projenizle yapmak istediğiniz şeyi ölçebiliyor musunuz Nicel veya nitel olarak? Örneğin, siz projenizde ne yapmak istiyorsunuz? Yazılım mı geliştirmek istiyorsunuz, veya geliştirdiğiniz yazılımla belli bir sayıda kişinin hizmet almasını mı istiyorsunuz? Bir ürün mü geliştiriyorsunuz? O ürünün kullanımı nasıl, bunları ölçmeniz gerekiyor arkadaşlar. Bu özellikle süreç içerisinde projenizin başarıya ulaşıp ulaşmadığını gösterecek bir şeydir. Göstergeler tanımlamalısınız. Projenin ölçülebilir göstergeleri olacak. Mesela, biz proje kapsamında bir eğitim düzenleyeceğiz ve görme engellilerin yararlanmalarını sağlayacağız. Ne kadar kişi yararlanacak? Bu bilinmesi gerekiyor. “Efendim, ben nereden bileyim ne kadar kişiye ulaşacak?” bileceğiz arkadaşlar. Çünkü bu bir proje ve bunun başlangıcı, sonu var. Bir hedef kitlesi var, ulaşabileceği belli bir sınır var, değil mi? Biz bu videoyla mesela şunu iddia edebilir miyiz? “Bu video serisinin tamamını izleyen herkes proje yazma süreçlerinin yüzde yüzüne hakim olur” diyebilir miyiz? Kesinlikle katkı sağlayacaktır. Ben iddialıyım, olabildiğince anlatım gücüm de var, ama %100 öğrendiğinizi nasıl anlarsınız? Proje yazarsınız, işte onlar kabul edilir, uygulanır, değil mi? Ben mesela şöyle bir şeyle başlasaydım: “Bu video serisini izleyen 10 kişi proje yazacak ve yazdığı proje kabul edilecek.” Bu benim başarıya ulaştığımı gösteren bir gösterge olurdu, değil mi? Ben böyle bir şey tanımlamadım şu anda ama olmasını isterim. Olursa geri bildirimlerinizi de beklerim arkadaşlar. Fakat benim böyle bir tanımlanmış göstergem yok. Sizin ölçülebilirliğe muhakkak dikkat etmeniz gerekir. Çok yönlülük arkadaşlar, proje tasarımından, uygulamasından, sonuçlarına kadar çok yönlüdür. Gerçekten çok önemli. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Projenizin gelişimi, uygulama süreçleri ne kadar farklı perspektifler içerirse, hem yürütülmesi hem de kabul alma olasılığı o kadar artacaktır. Değerli arkadaşlar, buna önem vermelisiniz. Aynı zamanda bir de kısaca bahsedelim ki çarpan etki vardır. Mesela, siz projenizle bir şeye ulaşmak istiyorsunuzdur, ama onun ötesinde farklı etkiler de sizlerle karşılaşabilirsiniz. Olumlu anlamda da olabilir bu, yani olumsuz olursa zaten projede bir problem var demektir. Ama biz çarpan etkiyi de çok önemseriz arkadaşlar. O çarpan etkiler, bizlerin yeni fikirler geliştirmesine vesile olacaktır.
Çözüm odaklı: zaten projemiz niye tasarlanıyor? Bir soruna çözüm getirmek için öyle değil mi arkadaşlar? O yüzden çözüm odaklılıktan kesinlikle uzaklaşmamamız gerekiyor ve geliştirdiğimiz çözümün eğer biz fon kaynağına başvuruyorsak bu projeyle diğerlerinden ayrılan yönlerinin olduğunu da muhakkak ki vurgulamamız gerekiyor. Mesela şey yapıyorlar bazen işte “ben yeni bir web sitesi tasarladım, Facebook gibi ama tam öyle değil.” Nasıl tam öyle değil mesela. Ne yönlerden ayrılıyor? Mesela şimdi Threads uygulaması var değil mi? Bu mesela twitter’dan hangi yönlerden ayrılıyor? Bu tam olarak netleştiğinde, daha bir süre geçti bu uygulama açılalı. İşte kullananlar var ama, bu eğer diğeriyle aynı özelliklere sahip olursa ne kadar kullanımı olur, ne kadar etkiye sahip olur? Onu da hep beraber göreceğiz. Fakat benzerlerinden ayrılması gereken yönleri olduğu her ürünün açıktır.
Sürdürülebilirlik; en gri alanlardan bir tanesi de budur. Arkadaşlar ilerleyen aşamalarda zaten bahsedeceğiz ama projenin uygulama süreçlerinin ardından, yani sizin belirlediğiniz sürenin ardından nasıl devam edeceği de önemlidir. Bunu da projeye başlarken düşünmeniz kesinlikle gerekir arkadaşlar. Bu konulara ilerleyen videolarımızda daha detaylı olarak yer vereceğiz ama kısaca bahsedeceğimiz şeyler bunlar.
Arkadaşlar projenin olmazsa olmazları diyeceğimiz bazı hususlarından bu videoda bahsetmiş olduk. Video hakkında görüşlerinizi yorum olarak yazmanızı bekliyorum. Aynı zamanda bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak destek verirseniz memnun olurum. Proje yazım süreçleri ile ilgili detaylı olarak görüşmek isterseniz, soru sormak isterseniz, bilgi almak isterseniz de bana iletişim kanalları aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki videoda görüşene kadar kendinize iyi bakın.