|

2024 EKPSS tercihi nasıl yapılır?

 

Bu sayfada 2024 EKPSS tercihinin nasıl yapılabileceği üzerine yayınlanan videoyu ve yazılı dökümünü bulabilirsiniz.

 

Yazılı döküm

Merhabalar değerli izleyicilerimiz.

EKPSS 2024 tercihleri, 10-19 Ocak tarihleri arasında ÖSYM internet sitesi üzerinden yapılacak. 2020 ve 2022 yıllarında EKPSS’ye girmiş adaylar bu başvuru işlemlerini yapabilecekler. Bu videoda, başvuru sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini kılavuzdan yararlanarak özetlemeye çalışacağım. Sizler bu videoyu izledikten sonra tercih kılavuzunu mutlaka inceleyiniz. Bunu özellikle tavsiye ederim. Bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve yorumlayarak destek olabilirsiniz. Ayrıca kanala abone olursanız hem motivasyonumu artırırsınız, hem de bundan sonra yayınlanacak videolardan anlık olarak haberdar olabilirsiniz. İsterseniz, başlayalım.

Öncelikle şunu özellikle vurgulamak gerekiyor, az önce de ifade etmeye çalıştım: Başvuru yapabilmek için 2020 veya 2022 yılında yapılan EKPSS’ye girmiş olunması gerekiyor. Ya da 2020 veya 2022 yıllarına ait dönemlerde kura başvurusu yapmış olmak gerekiyor. Ortaöğretim düzeyi için EKPSSP1, ön lisans kadroları için EKPSSP2, lisans kadroları içinse EKPSSP3 puanına sahip olunması gerektiğini özellikle söyleyelim. Kura başvuruları ilköğretim, ilkokul ve ortaokul kademesinde mezun olan adaylar için gerçekleştirilecek.

İlgili Yönetmelik hükümleri çerçevesinde EKPSS ve kura sonucuna göre herhangi bir kadroya yerleştirilen adaylar, daha sonra yapılacak yerleştirmelere geçerliliği devam eden aynı eğitim düzeyinde ait EKPSS puanı ile başvuru yapamazlar. Yine kuraya da  başvuruda bulunamazlar deniliyor. Bu şu demek: Siz bir EKPSS puanıyla atandınız. Lise olabilir, üniversite düzeyi olabilir. Aynı puanınızda başka bir yerleştirmeye başvuruda bulunamazsınız. Siz daha önce bu puanla bir yere yerleştirilmiş fakat göreve başlayamamış da olabilirsiniz. Bu da önemli değildir. Eğer siz bir puanla herhangi bir kadroya yerleştiyseniz, o puanı ikinci defa kullanamazsınız. Fakat farklı eğitim düzeylerinde puanlarınız varsa, o zaman tercih yapabilirsiniz.

Halen memur statüsünde çalışanlar için kılavuzun özel koşullar başlığında ayrı bir madde yer alıyor. O maddeye bir göz atalım isterseniz. EKPSS Yönetmeliğinin 14. maddesinde bu konuyla ilgili bir ifade var. Halen memur olarak çalışmakta olanlar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla, mezun oldukları eğitim programları itibariyle ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolar hariç olmak üzere, bu Yönetmelik kapsamında yerleştirme işlemlerine başvuramaz,  yerleştirilse dahi atamaları yapılamaz. Yani diyelim ki siz öğretmensiniz. Bu sınavla tekrar öğretmen olamazsınız. Fakat hem öğretmensiniz hem avukatsınız. O zaman bu yerleştirmeyle avukatlık kadrolarına başvurabilirsiniz.

Aynı öğretim düzeyinde birden fazla diplomaya sahipseniz tercihte bütün diplomalarınızla ilgili kadrolara başvurabilirsiniz. Yani siz lisans düzeyinde hem psikolog olabilirsiniz, hem öğretmen olabilirsiniz. Hem psikolojiyle ilgili hem de öğretmenlikle ilgili kadrolara başvurabilirsiniz. 30 tane tercih yapacaksınız zaten. Bu 30 tercihten istediğinizi psikolog olarak işaretleyebilir ve istediğinizi öğretmen olarak işaretleyebilirsiniz, istediğinizi düz memur olarak tabir edilen kadrolarla doldurabilirsiniz ve böyle bir tercih listesi ÖSYM’ye gönderebilirsiniz.

Kılavuzun 2.2 bölümünde yer alan genel şartların taşınması gerektiği özellikle belirtilmiş, başvuru yapabilmek için. Dolayısıyla kılavuzun ilgili bölümünde hangi genel şartlar olduğunu detaylı olarak incelemenizi tavsiye ediyorum.

Özel koşullara gelelim, tercih edecekleri kadroların karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları ve kadro için aranan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir. Yani hangi kadroya başvuracaksanız o kadronun gerektirdiği niteliklerin tamamına sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor arkadaşlar. Buna dikkat edilmeli.

Diploma veya geçici mezuniyet belgeleriyle tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan sertifika ve benzeri diğer belgelere tercih işlemlerinin son gün itibariyle sahip olunması gerekiyor arkadaşlar. Yani tercihler 19’unda bittiğine göre geçici mezuniyet belgenize, diplomanıza veya sertifikalarınıza bu tarihte sahip olmalısınız. 20 Ocak tarihinde herhangi bir belgeye sahipseniz bu sizin için bir risk barındıracak. Yerleştirilseniz dahi atamanızın yapılmaması durumuyla karşılaşabileceksiniz. Bazı bölümlerde birden fazla alan, dal, bölüm veya program belirtilmiş olabiliyor. Siz bunlardan en az birine sahipseniz yine başvuruda bulunabilirsiniz.

Özellikle bilgisayar işletmenliğiyle ilgili kadrolara bakalım. MEB’ten onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası sahibi olmakla ilgili şartı karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığından onaylı bilgisayar programcısı sertifikası, yine bakanlık onaylı bilgisayar analist programcı sertifikası sahibi olmak da bu kadroya başvurmak için yeterli olabilecek. Aynı şekilde öğreniminiz sırasında bilgisayar dersi aldıysanız ve bunu belgeleyebilecek durumdaysanız, bilgisayar işletmenliği kadrosuna başvurabiliyorsunuz arkadaşlar.

Önemli bir maddeye geldik. 5335 sayılı Kanunun 30. maddesi hükmüne göre herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan tekrar atanamayacakları öngörüldüğünden, bu niteliğe haiz adayların tercihleri arasında bahsi geçen kurumlara yer vermemesi gerekir. Böyle bir halde yerleştirilenler göreve başlayamayacaklar. O yüzden bu özelliğe sahip adaylar, söz konusu kurumları iyi belirlemeli ve başvuruda bulunmamalıdır.

Kurumlara yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra atamadan önce raporunuzu inceleyebilirler ve gerek görürlerse yeniden sizden engelli raporu isteyebilirler. Burada özellikle çalıştırılamayacağı işlerin niteliği belirtilmeyenler önemli, raporunda bu alanla ilgili problem olduğu düşünülen adaylardan yeniden rapor istenmesi durumuyla karşılaşılabilir. Bu yerleştirme işleminin ardından göreve başlamadan önce olacak bir iştir.

Özellikle şunu söyleyelim, başvuru işleminde verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. Gerçeğe aykırı bilgi veya belge sunanlar hem göreve başlayamazlar hem de yanlış bilgi verdikleri için cezai yaptırımlara maruz kalma ihtimalleri ortaya çıkabilir. Herhangi bir lisans programına devam ederken üniversite ile ilişiği kesilenler ön lisans başvurusunda bulunabiliyorlar. Tabii ki, ön lisans diploması almaya hak kazanacak kadar öğrenim gördüler ise, böyle bir durumda olanlar 3001 nitelikli kadrolara başvurabilirler. Bunun için “Özel Koşullar” başlığının 11. maddesini detaylı olarak okuyunuz. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunuyor. O maddeyi okumadan ön lisans başvurusu yapmasınlar bu özellikteki adaylar.

“Özel Koşullar” başlığında avukatlar, emniyet mensuplarıyla ilgili veya askeriyeyle ilgili bir takım özel koşullarda bulunuyor. Ben burada onları detaylı olarak almadım. O yüzden, “Özel Koşullar” başlığında ilgili kurumlara başvuru yapmak istiyorsanız, söz konusu maddeleri de incelemenizi öneriyorum.

“Tercihlerin Geçerliliği” başlığına geldik. Tercihlerin geçerli olabilmesi için, tercihler ÖSYM’ye gönderildiği gün itibariyle bir mezuniyetin sağlanmış olması gerekiyor. Yani siz, lisans kademesinden başvuru yaptıysanız, en geç 19 Ocak tarihinde buradan mezun olduğunuzu belgelemiş olmalısınız. Bu en önemli kriterlerden bir tanesidir. 20 Ocak’ta mezuniyet belgenizi almışsanız bile, yerleştirmenizin ardından göreve başlayamayacaksınız. Bu çok önemli. O yüzden tercihlerinizi yaparken buna dikkat ediniz. Bazen 1-2 günle tercihlere başvurulamadığı durumlar olabiliyor. Bunu göz ardı ederek başvuranlar da sonra hak kaybıyla karşılaşabiliyorlar.

Adaylar, tercihlerini 10 Ocak ile 19 Ocak tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapacaklar. 19 Ocak tarihinde saat 23:59’a kadar tercihler yapılabilecek. Siz yine de son dakikaları beklemeden, daha erken zamanlarda tercih yapmaya özen gösteriniz. Açıklamalar bölümünde zaten kılavuzun linkini verdim. Burada ilkokul, ilköğretim, ortaokul düzey kadrolar için Tablo 1’e bakılacak. Ortaöğretim düzey kadrolar için Tablo 2’ye, ön lisans için Tablo 3’e, lisans içinse Tablo 4’e bakılacak. Burada kurumlar, nitelik kodları yer alıyor. Burayı, kılavuzun ilgili bölümünü mutlaka inceleyiniz ve ona göre tercihlerinizi yapınız. Hangi öğrenim kademesinden tercih yapacaksanız o tabloyu inceleyiniz, başvuru yapabileceğiniz nitelik kodlarını bulup ÖSYM’ye bildiriniz. Bunun için ilgili tabloyu açtıktan sonra, “Aranan Nitelikler” kısmındaki kodları ve koşulları özellikle inceleyiniz ki hatalı başvuru yapmayınız. Gerçi, süre bitene kadar tercihlerde değişiklik yapabileceksiniz. Bu mümkündür. Yani siz bugün bir tercih yaptınız, 2 gün sonra bu tercihten vazgeçmek istiyorsunuz, yeni bir tercih listesi oluşturmak istiyorsunuz. Bunu sistem üzerinden yapabileceksiniz. Ama 19 Ocak’tan sonra böyle bir hakkınız bulunmayacağını bilmelisiniz.

30 tane tercih yapma hakkınız var ve bunu sırasıyla web sitesindeki ilgili alana gireceksiniz. İnternet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan ÖSYM’nin ilgili alanına giriş yapabilirsiniz. İsterseniz https://ais.osym.gov.tr adresine girersiniz, isterseniz de https://osym.gov.tr adresine girip aday işlemleri alanına tıklayın. Sonra da EKPSS kura tercih işlemleri alanına gidebilirsiniz. Buradaki ilgili alana TC kimlik numaranızı ve ÖSYM aday şifrenizi girmeniz gerekiyor. Eğer şifrenizi bilmiyorsanız, yine https://ais.osym.gov.tr adresinden şifre edinebilirsiniz. Bu şekilde şifreyi edinemeyenler o zaman nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçerliliği olan bir pasaport gibi belgelerle ÖSYM’nin sınav koordinatörlüklerine ya da yetkilendirilmiş başvuru merkezlerine şahsen başvuru yapacaklar ve ilgili ücreti ödeyip yeni şifre alacaklar.

Şifrenizi girdiniz. Tercih bildiri alanına tıkladınız. Burada açıklamaları ve yönergeleri dikkatlice kontrol ediniz. Tercih listenizdeki kodları sırasıyla ilgili alanlara yerleştirin. Mezun olduğunuz program veya alan veya dal ile tercih ettiğiniz kadro arasında bir öğrenim durumu açısından uyumluluk söz konusu değilse, bu tercih sistem tarafından zaten kaydedilmeyecektir. Her şeyden eminseniz ve kontrollü yaptıysanız, “Tamam! artık bu doğru” diyorsanız işlemi sonlandırabilirsiniz. Şu uyarıyı görüyorsanız, “EKPSS kura tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir”, bu ifadeyi görüyorsanız siz tercihinizi yapmışsınız ve ÖSYM’ye göndermişsiniz demektir. Daha sonra https://ais.osym.gov.tr adresine girip tercih yapıp yapmadığınızı kontrol edin ve hatta bir çıktısını alıp saklayın mutlaka.

ÖSYM kayıtlarında öğrenim düzeyi, mezun olunan program, mezuniyet tarihi bilgileri gibi alanlar karşınıza gelecek. Özellikle eğitim bilgilerinde eksiklik veya hata olduğunu düşünüyorsanız, tercih süreci içerisinde kendi okulunuza başvurarak bu bilgilerin ilgili sistemlerde düzeltilmesini sağlamalısınız. Yani ÖSYM’ye gitmeyeceksiniz, okulunuza gideceksiniz. Eğer liseyle ilgili bir durumsa okula, üniversite ile ilgili bir durumsa üniversiteye gideceksiniz. E-Okul’da veya YÖKSİS’te mezuniyet bilgilerini düzenlenmesini isteyeceksiniz. Düzenlemeler yaptıktan sonra ÖSYM’nin ilgili alanında da bu değişiklikler zaten görünecektir. Ancak tekrar hatırlatmakta yarar vardır ki bunun tercih dönemi içerisinde yani 10-19 Ocak tarihleri arasında yapılması gerekir. Tercihlerinizi de bu düzenlemeler yapıldıktan sonra bildirmelisiniz. Yani eğitim bilgilerinizde bir hata varsa “Nasılsa ben başvuru yaptım, düzelecek” deyip önceden tercih yapmayınız. Düzeltildikten sonra, sistemde doğru eğitim bilgisinin olduğunu gördükten sonra tercih yapınız. Aksi halde önceki tercihleriniz geçersiz hale gelebilir ve mağduriyet yaşayabilirsiniz.

Yerleştirme yapılması aşamasına geldik. Yerleştirme yapılırken, sınava girilen öğrenim düzeyi, cinsiyet, mezun olunan alan, kadrolar için yer alan nitelikler arasındaki tutarlılık gibi konular kontrol edilecek. Herhangi bir hata tespit edilirse veya tutarsızlık görülürse, tercih iptal edilebilecek. Yani usulden bu tercih yok sayılacak.

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engelli adaylar, memur kadrolarına yerleştirmelerinde EKPSS’den aldıkları puanları kullanacak. Eğer birden fazla EKPSS puanı varsa, yani hem 2020 hem 2022 yılına ait aynı eğitim düzeyine dair bir puan varsa, en yüksek puan burada dikkate alınacak. Adaylar, ilan edilen kadrolara EKPSS puanı esas alınarak tercihlerine göre yerleştirilecekler. Aynı kadroyu tercih eden adaylardan puanlar eşitse, diploma tarihi itibariyle önce mezun olanlar öncelikli hale gelecek.

Yani birisi 2015’te, birisi 2012’de mezun olduysa, 2012 yılında mezun olan öncelikli hale geliyor. Eğer bu da eşitse, yani her iki aday da aynı tarihte mezun olduysa, bu defa yaşı büyük olana öncelik verilecek. Böyle bir eşitlik durumunun çözülmesi söz konusu olabiliyor. Böyle bir yöntem kullanıyor ÖSYM. Adaylar, puanlarına ve tercih sınırlarına göre kadrolara yerleştirilecekler. Tabii ki daha yüksek puanla adaylar yerleştiği için, birinci tercihine yerleşemeyenler, ikinci sıraya, üçüncü sıraya, dördüncü sıraya şeklinde, artık nereye yerleşebiliyorlarsa o şekilde yerleştirilecekler. Tabii ki herhangi bir kuruma yerleştirilememe durumu da söz konusu olabilir puan üstünlüğü esas alındığında.

Kura yerleştirmelerine baktığımızda, yine herhangi bir tutarsızlık görülürse, usulden tercihin iptal edilmesi durumu söz konusu olabilecek. Bu nedenle başvuru esnasında doğru bilgi verildiğinden emin olması gerekiyor.

  1. derecelik kadroları için, ilkokul mezunları kura ile yerleştirme tercihinde bulunamayacaklar. Tercihte bulunsalar bile, bu tercihleri dikkate alınmayacak. Bu çok önemli. O yüzden kılavuzun ilgili bölümünü mutlaka inceleyiniz. Tabloyu özenle kontrol ediniz. Öncelik, eğitim durumu itibariyle ilköğretim ve ortaokul mezunlarına verilecek. Ayrıca, özel eğitim iş okulları ve uygulama okulları ortaokul düzeyinde değerlendirilecek. Bunu da özellikle vurgulayalım, yine kura yerleştirmeleriyle devam ediyoruz. Devlet memuru olabilmek için aranan asgari eğitim şartına sahip eğitim kurumlarından mezun olan engelliler, kamu kurum ve kuruluşlarına tercihlere göre yerleştirileceklerin tespiti amacıyla noter huzurunda bir işlem yapılacak. Kur’a başvuranlar, bu işlemi yerinde takip edebilecekler. 2020 veya 2022 yılında kura ile yerleştirmeler için ÖSYM sistemine başvuru yapılmadıysa, bu dönemde bir tercihte bulunamayacağını da özellikle ifade edelim.

Sonuçlar nasıl duyurulacak? Sonuçlar, ÖSYM’nin web sitesinden, yani https://osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Bunun dışında adaylara herhangi bir belge gönderilmeyecek. Bu sayfadaki sonuç, tebliğ hükmünde olacak. Bir başka tabirle, eğer bir kuruma bu sonucu ibraz etmeniz gerekiyorsa, sonucun çıktısını alabilirsiniz. Ancak ÖSYM, sonuç açıklama tarihini belirtmemiş. Daha önceki dönemlerden biz biliyoruz ki sonuçlar bir törenle duyuruluyor. Az önce de ifade ettiğim gibi, bir kura çekim işlemi var noter huzurunda ve bu törene genellikle bakan düzeyinde veya Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım söz konusu oluyor. Bakanların veya Cumhurbaşkanının uygunluğu ne zamansa, büyük ihtimalle yerleştirmeler de o zaman gerçekleşecektir. Önceki dönemlerde hep böyle oldu, bundan sonra da büyük ihtimalle böyle olacaktır. O yüzden ÖSYM, sonuçların ne zaman açıklanacağına ilişkin bir bilgiyi paylaşmamış görünüyor.

Sonuçlara itiraz nasıl edilir? Yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, yerleştirme sonuçlarının internet yoluyla açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde bu kılavuzdaki genel amaçlı dilekçe örneğini kullanarak ösym’ye başvuracaklar. Özellikle dilekçe yazarken kılavuzdaki genel amaçlı dilekçe örneğini kullanılmasını gerektiğini vurgulayalım, farklı bir şablon kullanmanızı tavsiye etmem. Burada önemli bir şey var, yapılacak her türlü itiraz adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük dava açma süresini durdurmaz. Yani siz bir yandan itirazınızı yapacaksınız, bir yandan da dava açmak istiyorsanız açacaksınız.

Ben bütün tercih yapacak adaylara başarılar diliyorum. Umarım hak ettiğiniz sonucu alır ve  istediğiniz kuruma yerleştirilir göreve de başlarsınız. Umarım bu video sizlere yardımcı olur. Yorumlara da aklınıza takılan bir şey varsa sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Tekrar hatırlatmak isterim ki mutlaka tercih kılavuzunu tercih yapmadan önce inceleyin. Açıklama bölümünde zaten linkini verdim.

Bu videoyu beğenerek, yorumlayarak ve paylaşarak destek olabilirsiniz. Kanala abone olursanız hem beni memnun edersiniz, motivasyonumu artırırsınız hem de bundan sonra gelecek videolardan anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Başka bir videoda görüşene kadar, kendinize iyi bakın.

Paylaş: