|

2024 EKPSS kura başvuru işlemleri

 

Bu sayfada 2024 EKPSS kura işlemleri hakkında videomuzu ve yazılı dökümünü bulabilirsiniz.

 

Yazılı döküm

Merhaba değerli izleyicilerimiz,

 

28 Nisan tarihinde gerçekleşen EKPSS sonrasında, ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunları engelliler sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyorlar. Daha sonra, tercih kılavuzu açıklanarak, bir kamu kurumuna yerleşme beklentilerini sürdürüyorlar. Diğer yandan, kura başvuruları ise yeni başlıyor. Kuraya, ilkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunları veya bu kademelerden mezun olabilecek adaylar başvurabilirler. Bu adaylar, kura sonucunda bir kamu kurumuna yerleştirilmeyi hedefleyecekler.

Peki, kuraya başvururken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Bu videoda bunlara değineceğiz. Bu videoyu beğenerek, yorumlayarak, paylaşarak kanalımıza destek olabilirsiniz. Ayrıca, abone olursanız hem motivasyonumu artırırsınız, hem de bildirimleri açarsanız, bundan sonra yayınlanacak videolardan anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

İlk olarak önemli tarihleri inceleyelim: Başvurular 6 Mayıs tarihinde başladı ve 21 Mayıs’a kadar devam edecek. Ücreti ise 22 Mayıs tarihine kadar ödeyebilirsiniz. Geç başvuru tarihleri ise 4 ve 5 Haziran tarihlerinde olacak, ödemeleri ise 4 ve 5 Haziran tarihlerinde yapabilirsiniz. Kura başvuru ücreti, 75 TL olarak belirlendi. ÖSYM’ye bu ücreti ödeyeceksiniz.

Şu anda, kuraya katılmak için bir ön başvuru yapıyorsunuz. Aslında, 2026 yılına kadar yapılacak kura tercih başvurularına siz katılmak istediğinizi beyan ediyorsunuz. Diyorsunuz ki, “Ben 2 yıl boyunca ilkokul mezunu, ortaokul mezunu veya ilköğretim mezunu olarak yapılacak kura başvurularına katılmak istiyorum.” Şu anda, bir ön başvuru yapıyorsunuz. Daha sonra, açıklanacak tercih kılavuzunda sizler kura başvurusu yapacaksınız ve şansınız denk gelirse, atanacaksınız. ÖSYM’ye diyorsunuz ki, “Ben kuraya katılmak istiyorum, buna başvuruyorum.” Eğer 2022 yılında bir kura başvurusu yaptıysanız ve yaptığınız kura başvurusuyla herhangi bir kamu kurumuna atamadıysanız, bu da geçerli olacak. Yeni bir başvuru yapmanız gerekmez.

İsterseniz, yeniden bir başvuru yapmayın. Ancak, şu anda yapacağınız kura başvurusunun da 4 yıl geçerli olacağını, yani 2028’e kadar devam edeceğini söyleyelim. 2022’de yaptığınız kura başvurusu ise hala bir kamu kurumuna atanmadıysanız, 2026 yılına kadar geçerli olacak. Ancak, siz 2022’de yaptığınız kura başvurusuyla herhangi bir kamu kurumuna atandıysanız, o kura başvurusuyla bir defa daha atanamazsınız. O zaman, 2024 başvurusunu da yapmanız gerekiyor.

Verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan siz sorumlusunuz. Eğer bilgilerinizde bir yanlışlık söz konusu olursa, atanmış olsanız bile atamanız yapılmaz ve başvurunuz geçersiz sayılır. O yüzden, doğru bilgi vermeniz çok önemli.

En az %40 ve üzeri engelli sağlık raporu bulunanlar başvurusunu ibraz edebilir.

Kuraya ilkokul, ortaokul, ilköğretim, özel eğitim iş Uygulama Merkezi veya okulu mezunu ya da o okulların yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecekler. Okulu özel eğitim, uygulama okulu yani üçüncü kademe olan özel özel eğitim uygulama okulu, yine üçüncü kademe veya özel eğitim iş Uygulama Merkezi olanlar ile bu okulların programlarının uygulandığı özel eğitim sınıflarında öğrenim görenler ve mezunlar kuraya başvurabilecekler.

İlerleyen zamanlarda açıklanacak yerleştirme kılavuzlarında kurayla personel alacak kamu kurumlarına başvurmak için şu anda bir ön müracaatta bulunuyorsunuz. Kuraya başvuran adaylar sınav girmeyecekler. Sadece EKPSS sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanacak tercih kılavuzu doğrultusunda kura başvurusu yapmaya hak kazanacaklar. Tabii ki, mezun oldukları veya bu tarihler içerisinde mezun olacakları eğitim kademesi için geçerli olacak bu kura başvurusu.

Diyelim ki, siz bu dönem içerisinde kuraya başvurdunuz ama ortaöğretim kademesinden de bir mezuniyet derecesi aldınız. O andan itibaren kura başvuru hakkınızda sona erer. Yani, siz diyelim ki ilköğretim mezunusunuz, kura başvurusu yaptınız. 2025 yılında da liseden mezun oldunuz. O andan itibaren artık kuraya katılma hakkınız bitmiş demektir. Bir kura başvurusuna müracaat ederseniz ve kurayla da bir kamu kurumuna yerleşirseniz, atamanız yapılmaz ve yanlış bilgi vermiş olursunuz.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Halk Eğitim merkezleri müdürlüklerince yetişkinler için düzenlenen okuryazarlık programına katılanlara verilen yetişkinler eğitimi ikinci kademe başarı Belgesi eğitim düzeyi olarak ilköğretim okulunun 5 yıllık sınıfına denk sayıldığından bu belgeye sahip olan engelli adaylar bu kılavuzla belirtilen başvuru tarih itibariyle buraya katılım amacıyla ilkokul düzeyinde başvuruda bulunabilecekler.

Kura başvurularının başladığı ilk gün itibariyle 65 yaşına giren engelli adayların başvuruları kabul edilmeyecek. Yani, 6 Mayıs ve sonrasında sizler 65 yaşına girdiyseniz, kura başvurusunda bulunamayacaksınız.

İki türlü başvuru yöntemi vardır: kura için bireysel başvuru, bir diğeri ise ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla başvuru. Eğitim bilgilerinde ve engel bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmayan adaylar, bireysel başvuru yapabilirler. Tabii ki, EKPSS için veriler ayrı tutulduğu için, daha önce EKPSS’ye kura başvurusu yapmış olan ve engel bilgilerini değişiklik olmamış adaylardan bahsediyorum.

Ayrıca, ÖSYM aday işlemleri sisteminde geçerli bir fotoğrafın da bulunması gerekiyor. Bu geçerli fotoğraf, fotoğraflı kimlik kartınızın fotoğrafı olabilir ya da, son 50 ay içerisinde ÖSYM tarafından kabul edilen geçerli bir fotoğrafta olabilir.

Başvurular, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden ya da ÖSYM’nin mobil uygulamaları aracılığıyla bireysel olarak yapılabilecek.

Eğer az önce söylediğim şartları taşıyorsanız, bireysel başvuru yapan adaylar, başvurularının tamamlandığını ÖSYM’nin internet sitesinde kontrol etmeleri gerekiyor. Başvuru ekranında “başvuru işlemi ÖSYM’ye bildirilmiştir” yazısını görünce, başvuru belgesinin çıktısını alın ve kura başvuru dönemlerinin sonuna kadar bu belgeyi muhafaza edin.

ÖSYM’nin veri tabanında kura için engel bilgi durumu bulunmayanlar, bir ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla başvurularını yapacaklar. Yine, var olan engel bilgi durumunda değişiklik olanlar da, bir ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla müracaatlarını gerçekleştirebilecekler.

Tam da bu noktada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınması gerekli olan ön kabul ve taahhüt beyanı belgesinden bahsedelim. İlk defa kuraya başvuracak adaylardan veya engel durumunda bir değişiklik olan adaylardan bir belge isteniyor ÖSYM tarafından. Bu belgeyi ise, Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlükleri veriyor.

Öncelikle adaylar kendileri için belirtilen tarihlerde, yani 6 ve 21 Mayıs tarihlerinde, ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan başvuru formunu indirip dolduracaklar. Bu doldurulmuş belgeyle beraber, kendi adres ilinde bulunan ve varsa ilçesinde de olabilir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüğüne şahsen başvuracaklar. Eğer ilçesinde varsa, oraya da başvurabilecekler. Buraya başvuracak adaylar için hazırlanacak belgelerde, sadece engel durumu yazılacak. Geri kalan bilgiler boş bırakılacak.

Neden sadece engel grubu yazılıyor da diğer alanlar boş bırakılıyor? Çünkü, bu diğer alanlar aslında ÖSYM’nin sınav tedbirlerini yapabilmesi için gerekli. Yani, kurada kime ne denk gelirse, aynı şekilde sınav sonuçları doğrultusunda atamak için de bir engel grubu özelinde sınırlama söz konusu olmayacak. Kontenjanlar engel grubuna göre alınmıyor. Yani, sadece engel grubu yazılacak. Kura başvurularında daha detaylı bilgilerin yazılmasına gerek olmayacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı il müdürlüğüne veya ilçe müdürlüğüne hangi belgelerle gitmek lazım? Mevzuata uygun alınmış %40 ve üzerinde engelli olduğu belirtilen sağlık kurulu raporları olacak veya bunun bir onaylı örneği bulunacak. Öğrenim durumunu gösterir belge olacak. Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı TC kimlik kartı olacak. Ya da bunların dışında geçerliliği devam eden fotoğraflı pasaportun aslı olacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne giderken, elbette ki, bir de doldurulmuş bir başvuru formu kesinlikle yer alacak. Aile ve Sosyal Hizmetler müdürlüğünden alınan onay belgesinin ardından, artık sıra ÖSYM başvuru merkezine gitmeye geldi. Başvuru yine burada da şahsen yapılacak. Sizin yerinize başka birisi gidip de başvuru yapmayacak.

Tabii ki, ÖSYM başvuru merkezlerine, resmi iş günlerinde ve mesai saatleri içerisinde gideceksiniz.

Peki, ÖSYM başvuru merkezine hangi belgelerle gideceksiniz? Mutlaka Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı il müdürlüklerinden alınan, aday ve görevliler tarafından imzalanmış mühürlü ön kabul ve taahhüt beyanı belgesi. Bakınız siz de imzalayacaksınız, Il Müdürlüğündeki görevli de imzalayacak. Bu imzaları eksik olan belgelerle ÖSYM başvuru merkezine giderseniz, başvurunuz alınmaz. Bu yüzden, evrakların imzalandığından emin olunuz. Yine, doldurulmuş kura aday başvuru formu, kuraya başvuracak adaylardan ÖSYM arşivinde eğitim belgesi olmayan veya bu bilgisine değişiklik olanlardan öğrenim durumunu gösterir resmi belgenin onaylı bir örneği de olacak. Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı TC kimlik kartı veya fotoğraflı geçerliliği olan bir pasaportla yanınızda olmalı. Eğer fotoğraflı bir kimlik kartınız yoksa, ÖSYM arşivlerinde de geçerliliği bulunan bir fotoğrafınız yoksa, ÖSYM başvuru merkezinde web kamerasıyla sizin bir fotoğrafınız çekilecek ve bu fotoğraf ÖSYM aday işlemleri sistemine yüklenecek. Bu nedenle, ÖSYM başvuru merkezine gittiğinizde, tanımanızı engelleyecek bir durumunuzun olmaması gerekiyor.

Eğer başvuru merkezi aracılığıyla kura müracaatında bulunuyorsanız, buraya 45 TL ödeyeceksiniz. Başvuru merkezinde, önemli bir aşama var: onaylanmış fotoğrafınızı alacaksınız. Kuranın bütün aşamalarında size gerekli olabileceğini varsayarak saklayacaksınız. Bu aşamada, başvurunuz tamamlanmamıştır. Görevli sizin bilgilerinizi, belgelerinizi, fotoğrafınızı sisteme yükleyecek, yükledikten sonra size kontrol etmeniz için bir belge verecek. Siz o belgeyi kontrol edeceksiniz. Bilgileriniz doğru mu? Belgeleriniz doğru mu? Fotoğrafınız doğru mu? Hepsini kontrol edeceksiniz. Eğer bir yanlışlık tespit ederseniz, görevliye anında söyleyeceksiniz, hemen müdahale edeceksiniz ve düzeltilmesini isteyeceksiniz. Eğer bir yanlışlık söz konusu değilse, bu belgeyi hem siz imzalayacaksınız, hem görevli imzalayacak ve bu onay belgesi elinizde bulunacak.

Tekrar etmek gerekirse, kuraya başvuracak adayların engel bilgileri sisteme kaydedilir. Diğer engel durumuyla ilgili bilgiler bırakılacaktır. Bu onay işleminden sonra, size görevli bir kod gönderecek. Siz o kodu söyleyeceksiniz ve görevli o kodu girdikten sonra, başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır. Siz o saatten sonra kura ücretini ödeyebileceksiniz. Kesinlikle kura ücretini ödedikten sonra, aday işlemleri sistemine girip başvurunuzun tamamlanıp tamamlanmadığından emin olun. Çünkü her sınav dönemi sonrasında “Ben başvuru yaptım ama giriş belgem görünmüyor. Ben başvuru yaptım ama belgelerim görünmüyor, bilgilerim görünmüyor.” gibi şeyler duyuyoruz. Lütfen 21 Mayıs tarihine kadar bilgilerinizin sisteme işlendiğinden, başvurunuzun tamamlandığından mutlaka emin olunuz.

ÖSYM başvuru merkezindeki görevli de, aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğünden alınan belgedeki engel grubu bilgisini sisteme işleyecek. Diğer alanları boş bırakacak. Ücreti, 6 ve 22 Mayıs tarihleri arasında ödeyebileceksiniz. Zaten kılavuzun son sayfasında yer alan bankalardan birine giderek ödeme yapabilirsiniz veya bu bankaların internet şubelerini kullanarak da ödeme yapabilirsiniz. Bunların ikisini de tercih etmiyorsanız, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden ödeme alanından kredi kartı yoluyla da ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bankaya giderek ödeme işlemini yapacak kişiler, EKPSS kura için ödeme yapacaklarını söylemeliler, TC kimlik numarasını bildirmeliler. Devamında gerekli dekontu saklamalılar. Herhangi bir durumla karşılaşmaları ihtimalinde, bu belgeyi kanıt olarak gösterebilmek için bu belgeyi muhafaza etmeliler. Başvuru bilgileri sisteme girilen adaylar ücreti yatırabilir duruma gelecekler ve bu şekilde başvurularını tamamlayacaklar.

Başvuru bilgileri sisteme girildiği halde kura süresi içerisinde ücretini yatırmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak. Sisteme girmiş olan belgeler ve bilgiler silinircek. Bu durumdan muaf olan bir grup var: şehit ve gazi yakını olan adaylar.

Bankalardan ödeme yapacak adaylar, bankaların mesai saatlerine dikkat etmelidirler. Bu saatler dışında bankadan ödeme yapamazsınız. Ancak, ÖSYM’nin sitesi üzerinden kredi kartı yoluyla başvuru yapacaksanız, ücretin ödeneceği son günde 23:59’a kadar bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Geç başvuru tarihlerinde, geç başvuruların olduğu günlerde, ödemeler sadece ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden kredi kartı yoluyla gerçekleştirilebilecek.

Kuraya başvuru yaptıktan sonra, kimlik, iletişim, eğitim ve diğer bilgilerini güncellemek isteyen adaylar, bu süre içerisinde bilgi değişikliği yapabilecekler. Ancak, kura başvurularının sonrasında, bu değişiklikleri yapamayacaklar. ÖSYM ile iletişimle dilekçe yolumu kullanabilirsiniz. Dilekçeyi genel amaçlı dilekçe örneği kullanarak doldurmanız gerekiyor. ÖSYM’nin internet sitesinde aday işlemleri sistemine giriş yaptıktan sonra, bir referans numarası alacaksınız ve bu referans numarasını dilekçenize mutlaka ekleyeceksiniz. ÖSYM, bu referans numarasının ve diğer bilgilerinizin eksik olduğu dilekçeleri kabul etmeyebilir. Bunun dışında, adayın kimlik numarası, adı soyadı ve imzası da mutlaka olacak.

Az önce de söylediğim gibi, kuraya katılmak için ön başvuruda bulunuyorsunuz. ÖSYM ilerleyen dönemlerde bir yerleştirme kılavuzu yayınlayacak. Burada, hangi eğitim kademesinde hangi kamu kurumu ne kadar engelli personel alacak unla ilgili bilgiler bulunacak. Sizler burada başvurularınızı yapacaksınız, tercihlerinizi yapacaksınız ve kura sonucuna göre yerleştirilip yerleştirilmeyeceğiniz ortaya çıkacak. Bunun ne zaman olacağını şu anda bilmiyoruz. ÖSYM’in internet sitesi üzerinden yayınlanacaktır, bildirimler yapılacaktır. Biz de bu kanalda ve emretasgin.com kişisel internet sitemde bununla ilgili bilgileri vereceğiz.

Kuraya başvuran adaylar arasından bir kura çekimi yapılacak. ÖSYM’nin belirlediği tarihte noter huzurunda oluyor. Tercihleri doğrultusunda bir yerleştirme yapılıyor. Kuranın yerleştirmeleri yapılırken, kadrolar için aranan öğrenim düzeyi, cinsiyet ve benzeri nitelikler arasındaki tutarlılık mutlaka kontrol edilecek. Bunlardan herhangi birinde bile bir tutarsızlık tespit edilirse, söz konusu tercih iptal edilebilecek.

Eğer sizler geçerliliği devam eden bir kura kaydıyla herhangi bir kamu kurumuna yerleştirildiyseniz, o kura kaydıyla bir defa daha tercihte bulunamazsınız. Diyelim ki siz yerleştiniz ama bir sebepten göreve başlayamadınız. Yine de siz, aynı kura kaydıyla yeni bir tercihte bulunamazsınız. Mesela, siz 2022’de bir kura kaydı yaptınız. 2026 yılına kadar bu kura kaydı geçerli ama 2025’te atandınız. Artık o kura kaydı geçersiz oluyor. Şimdi yeni bir kura kaydı yaptınız. 2026 yılına kadar normalde geçerli. Siz, 2026 yılında bir kuruma atandınız ama herhangi bir sebepten dolayı işe başlayamadınız. Artık o kura kaydıyla yeni bir tercihte bulunamazsınız. Aynı eğitim kademesiyle ilgili olarak bundan sonra yapılacak ilk kura kaydı başvurusu yeniden yapmanız gerekiyor. O da normal takvimde 2026 gibi görünüyor.

Şu anda bir kura kaydı başvurusu yapmamanız halinde, yerleştirme kılavuzu açıklandığında herhangi bir kamu kurumu için kura başvurusu da yapamayacaksınız. O yüzden, eğer engelli olarak kura başvurusu yoluyla kamu kurumuna atanmak istiyorsanız, şu aşamada bir kura kaydı başvurusu yapmanız gerekiyor, 6 ve 21 Mayıs tarihlerinde veya geç başvuru tarihlerinde.

Değerli izleyiciler, kuraya başvuracak bütün adaylara başarılar diliyorum. Hepiniz için en iyisi neyse o olsun diyorum. Bu videoyu beğenerek, yorumlayarak ve paylaşarak bana destek olabilirsiniz. Kanala abone olup bildirimleri de açarsanız, bundan sonra yayınlanacak videolardan anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Paylaş: