|

Konya Selçuk Üniversitesi’nde engellilik çalışmaları ve hak temelli yaklaşım üzerine söyleşi

Fotoğrafta, bir sınıf veya konferans salonunda çekilmiş bir sahne görülüyor. Ben ve oturum başkanı yan yana duruyoruz. Solda ben varım. Koyu gri bir takım elbise giymiş halde elinde bir plaket tutuyorum. Sağdaki oturum başkanı ise gri bir ceket giymiş ve bana doğru bakıyor. İkimizin de yüzünde hafif bir gülümseme var. Arkamızda beyaz bir tahta ve üzerinde bir projeksiyon ekranı bulunuyor. Önümüzde bir masa var ve masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar, su şişesi ve birkaç kağıt bardak bulunuyor. Ortam ahşap kaplama duvarlarla çevrili. Betimleme: Be My Eyes yapay zeka.

Fotoğraf, bir üniversite amfisinde çekilmiş. Amfide, ahşap sıralarda oturan birçok öğrenci var. Öğrenciler, amfinin ön tarafında bulunan ben ve oturum başkanına odaklanmış durumda. Biz bir masa ve kürsüde oturuyoruz ve ben sunum yapıyorum. Duvara yansıtılmış bir projeksiyon var. Amfinin tavanında aydınlatma ve bir projeksiyon cihazı asılı. Amfi genel olarak ahşap kaplamalı ve geniş bir yapıya sahip. Betimleme: Be My Eyes yapay zeka.

 

Selçuk Üniversitesi – Sosyoloji Bölümü’nün davetlisi olarak 5 Aralık 2024 tarihinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Engellilik çalışmalarına hak temelli bakış üzerine düzenlediğimiz söyleşimizde erişilebilirlik ve evrensel tasarım gibi kavramların hak temelli engellilik çalışmalarının temelini oluşturduğunu vurguladım.

Ayrıca engellilere yönelik yapılan çalışmalarda “Herkesin engelli adayı olması” yaklaşımından ziyade engellilerin herkes için olan insan haklarına sahip olduğu ve bunlara herkes gibi erişebilmeleri gerektiği yaklaşımıyla hareket edilmesi gerektiğini belirttim. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar, engelliler için yapılan ancak olumsuz sonuçlar veren uygulamalar ile yapılması gerekenler üzerine deneyim paylaşımında bulunduk.

Paylaş: