Görme engelliler Braille ekranlar için ÖTV muafiyeti talep ediyor
Bu sayfada 4 Ocak Dünya Braille günü kapsamında çektiğim videoyu ve deşifre metnini bulabilirsiniz.
Video deşifresi
Merhaba,
Şu elimde gördüğünüz kabartma bir kitap. Boyutu oldukça büyük. Şu anda yaklaşık 160 sayfa civarında bir içeriğe sahip. Şimdi içeriğini açalım. Bu, görme engelliler için oluşturulmuş bir yemek kitabı. Kabartma noktalarını görüyorsunuz; Braille alfabesiyle oluşturulmuş. Yani görme engellilerin okuma yazma için kullandığı alfabe sisteminden bahsediyoruz. Bu, 200 yıldan fazladır yürürlükte olan bir yazı sistemi. Louis Braille tarafından geliştirilmiş; kendisi Fransız bir görme engelli vatandaş.
Tabii, bugünkü kitaplar basılı halde 160 sayfa dedim ya size kabartma için; Latin alfabesiyle yazılmış olsaydı herhalde 80 sayfalık bir içerik olacaktı. Bunu taşımak çocuklar için oldukça zor. Okullarında kitaplarını sürekli olarak çantalarında taşıyabilmeleri gerekiyor. Bu nedenle, neredeyse her ders kitabı iki cilttir. Yani 200-250 sayfalık bir kitap, bizde aşağı yukarı 450-500 sayfaya tekabül eder.
Bunun adına ise biz “kabartma ekran” diyoruz. Aslında öyle baktığınızda gördüğünüz bir ekran değil. Bu cihazın içerisine binlerce sayfa dijital içerik yükleyebilirsiniz. Buna uygun formatlarda oluşturulmuş içerikleri yükler ve okuyabilirsiniz bir görme engelli olarak. Satırları değiştirir ve okumaya devam edersiniz. Bunu niye söylüyorum? Artık kabartma içerikleri böyle okumak mümkün. Sayfalarca ağır, tuğla gibi kitapları çantalarımızda taşımak zorunda değiliz ve her gün bu teknoloji gelişiyor.
Fakat bu cihazlar çok pahalı. Görme engelli bir kişi mevcut şartlarda bunu alamaz. Bunun için ÖTV muafiyetinin sağlanması, KDV istisnasının uygulanması gerekiyor. Ayrıca devletin, SGK kapsamında bu cihazları görme engellilere vermesi lazım.
Öte yandan, bu cihazlara uygun içeriklerin oluşturulması ve görme engellilere ulaştırılması gerekiyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve yayınevlerine büyük sorumluluklar düşüyor. Neden önemli derseniz; gören bir kişi nasıl gözüyle okuyorsa, biz de parmaklarımızla okuyoruz. Alfabeyi bu şekilde hissediyor, bu şekilde algılıyoruz.
Elbette sesli kitaplar ve ekran okuyucular büyük teknolojik yenilikler; fakat Braille, bizim alfabeyle doğrudan etkileşime geçmemizi sağlıyor. Tıpkı görenlerin gözüyle alfabeyle iletişime geçtiği gibi.
Bugün 4 Ocak, Dünya Braille Günü. Hepimizin Dünya Braille Günü kutlu olsun!