Proje ve operasyonel çalışmalar arasındaki fark ve benzerlikler
Proje Yazma ve Uygulama Adımları video serisinin bu bölümünde; proje ve operasyonel çalışmalar arasındaki farklar ve benzerlikler inceleniyor. Bu sayfada videoya ve yazılı dökümüne erişebilirsiniz.
Yazılı döküm
Merhabalar,
bu videomuzda proje ve operasyonel arasındaki farklardan ve benzerliklerden bahsedeceğiz. Ama öncelikle hatırlatmak isterim ki bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak desteklerinizi bekliyorum. Aynı zamanda bu video serimiz hakkındaki görüşlerinizi yorumlarınıza da yazabilirsiniz.
Evet, proje ve operasyonel arasında bazı benzerlikler ve farklılıklar vardır. En önemli fark nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Bir önceki videomuzu hatırlayınız; proje geçicidir. Başlangıç ve bitiş zamanı vardır. 6 aylık olabilir, 12 ay olabilir, 18 ay olabilir, 3 yıl olabilir; ama bunun başlangıç ve bitiş zamanı bellidir arkadaşlar. Aynı zamanda proje bir geçici iştir. Ne demiştik, bir işe karar vereceğiz ve onu uyguladığımızda bu iş bitmiş olacak, arkadaşlar. Dolayısıyla projenin başlangıç ve bitiş tarihi olduğu kadar bir de neyin önemli olduğunu unutmamak gerek: geçici oluşu. Fakat operasyon süreklidir, devamlıdır, devam eder. Mesela her yıl kurs düzenliyorsanız, bu operasyondur. Bundan proje olarak söz edemeyiz. Her yıl bir iş tekrarlanıyorsa, bu bir operasyondur; bundan proje diye bahsedemeyiz. Ha, şu olabilir: bazı projelerin başvuru soruları arasında şöyle bir şey vardır: “Projeniz büyük bir programın bir parçası mıdır?” Evet, siz operasyonel faaliyetlerinizin bir bölümünü geçici bir kısmını projelendirerek fon sağlamayı düşünebilirsiniz. İşte o zaman bunu proje başvuru kılavuzundaki maddeler çerçevesinde ve uygun bir biçimde yazmanız bekleniyor. Arkadaşlar, diyeceksiniz ki: “Projemiz şöyle bir operasyonel faaliyetin bir parçasıdır,” ama yine de unutmayacağımız şey şudur ki projemizin bir başlangıcı, sonu olacak ve geçici olacak.
Peki, ortak özellikleri yok mudur? Kesinlikle vardır. Bir defa, kapsam: İster operasyonel olsun ister proje, bu çalışmanın bir kapsamı olacak, değil mi? Neyi kapsayacak, nerede bitecek bunu belirleyeceğiz. Kapsamı belli olmayan bir işin başarıya ulaşma ihtimali bence çok düşüktür. Fon alma ihtimali de aynı oranda düşüktür.
Kaynak gerekir, arkadaşlar, değil mi? Operasyonel için de proje için de kaynak gerekir. Kaynağı sadece para olarak düşünmeyin arkadaşlar. İnsan kaynağı da önemlidir, ekip önemlidir. Dolayısıyla kaynak, hem proje için hem de operasyon için olmazsa olmazdır.
Planlama, değil mi arkadaşlar? Plansız bir iş başarıya ulaşamaz. Bu video için bile bir plan yapılıyor. Bu planın ne kadar gerçekçi ve uygulanabilir olduğu veya bu planın ne kadar tutarlı olduğu, siz değerli izleyicilerimizin takdirine kalmış artık. Bu video için söylüyorum. Proje ve operasyon içinse yararlanıcılar ve fon sağlayıcılar bu planlamanın gerçekçiliğini ve tutarlılığını değerlendireceklerdir.
Uygulama, bu da yine ortak özellikler arasındadır. Arkadaşlar, ister proje olsun ister operasyon, her ikisi de uygulama sürecine tabidir. Uygulanmayan veya destek almamış bir işten biz faaliyet olarak zaten söz edemeyiz.
Izleme, bunun ne demek olduğunu ilerleyen videolarımızda çok detaylı olarak göreceksiniz ama projemiz veya operasyonel çalışmamız bizim beklentilerimize ne kadar cevap veriyor, bunu izlememiz gerekiyor. Bunu yapabileceğimiz şey tabii ki çıktılardır. Öngördüğümüz, yazdığımız, planladığımız noktalarda ne kadarız, ne kadar değiliz, bunu görmek için izleme yapacağız. Bu, hem projelerimizde hem de operasyonel çalışmalarımızda yapmamız gereken bir iştir. Arkadaşlar, denetleme de bunun devamıdır. Izleme ve denetleme mekanizmaları birlikte yürütülmelidir. Eğer ortada beklentilerimizin gerisinde veya ilerisinde olan bir durum varsa, bu raporlanır. Proje ekibi değerlendirir ve buna göre yeni bir aksiyon almayı da düşünebilir.
Arkadaşlar, çıktıların kontrolü önemlidir, değil mi? Sonuçta, bir çıktı ortaya çıkacak ve biz bunun beklentilerimizi ne kadar karşıladığını göreceğiz ve buna göre yeni bir planlama yapacağız.
Evet; proje ve operasyonel arasındaki fark ve benzerliklerden kısaca bahsetmeye çalıştık. Sizler de bu konudaki görüşlerinizi videomuzun yorum bölümüne yazabilirsiniz. Ayrıca, bu videoyu beğenerek, paylaşarak ve kanala abone olarak desteklerinizi beklediğimi hatırlatmak isterim. Şayet bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz veya görüşmek isterseniz, iletişim kanallarımızdan bana ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki videoda görüşene kadar kendinize iyi bakın.